Blauwe mannen in Hollum

HOLLUM – Er lopen blauwe mannen in Hollum, werklui van Kabelnoord en Van Gelder, die bezig zijn met de aanleg van het glasvezelnetwerk in het dorp. Het is niet hun reguliere werkkledij, maar een extra voorzorgsmaatregel. In de O.P. Lapstraat kwamen ze vorige week bij graafwerkzaamheden schadelijke stoffen tegen in de vorm van asbest resten. Het gegraven gat werd daarop weer dichtgegooid. 

Asbest

In de vorige eeuw werd menig oprit verhard met stukken asbest. Je was je afval kwijt en de oprit kon het vezelmateriaal wel hebben. Totdat een bedrijfsarts publiceerde over het verband tussen asbest en ziekte. Het duurde nog tot de jaren 90 eer er een algeheel asbestverbod kwam en tegenwoordig is het opruimen van de asbestresten een zorgvuldige operatie waarbij veel voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. De vezeltjes van de asbest zijn schadelijk voor de longen.

Brief

Vorige week kregen bewoners van de O.P. Lapstraat in Hollum een brief van Kabel Noord en Van Gelder. De graafwerkzaamheden zijn vertraagd, staat er in, want er is verontreinigde grond aangetroffen. De grondmonsters zijn onderzocht en er bleek in zeer lage mate verontreiniging aanwezig te zijn, zonder gevaar voor de bewoners of het winkelende publiek.

Ook de bewoners van de Schoolstraat kregen een dergelijke brief.

Blauwe overalls

"In verband met de door de overheid gestelde eisen dienen wij strengere maatregelen te treffen om de graafwerkzaamheden uit te mogen voeren. Onze medewerkers worden daarom uitgerust met extra persoonlijke beschermingsmiddelen (overalls, laarzen en handschoenen) en er zullen extra afzetmaterialen worden gebruikt om de straat af te zetten," informeren de twee bedrijven de bewoners. "Omstanders lopen géén (verhoogd) risico tijdens het uitvoeren van de graafwerkzaamheden."

Poppenkast

De lokale overheid van Ameland weet van geen verontreiniging, de smurfen van Van Gelder noemen de maatregelen "poppenkast" en van extra afzetting van de straat is geen sprake.

Nabericht – De gemeente heeft geen melding binnengekregen en weet van geen vervuiling. De bedrijven die aan het graven zijn, hebben speciale richtlijnen voor eventuele verdachte vondsten en speciale medewerkers in dienst om die vondsten veilig te stellen. 

NB – Later meldt de gemeente dat ze toch wel geïnformeerd was.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *