Bijzondere zomer voor KNRM Lifeguards

IJMUIDEN – De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bewaakt inmiddels ruim tien zomers de stranden van de Friese Waddeneilanden. De lifeguards zetten veilige zwemgebieden uit, geven voorlichting, waarschuwen voor gevaarlijke situaties en helpen mensen wanneer dat nodig is. En dat was afgelopen ‘coronazomer’ niet minder nodig. Want veel Nederlanders vierden vakantie in eigen land en zochten daarbij de stranden van de Waddeneilanden op.

Elf jaar geleden startte de KNRM met de strandbewaking op Terschelling, een jaar later volgde Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. De zomer van strandseizoen 2020 gaat de boeken in vanwege de COVID-19 plus de daarbij behorende effecten en maatregelen. Corona zorgde ervoor dat de voorbereidingen van het strandbewakingsseizoen anders geregeld moesten worden. Voor het opleiden van de KNRM Lifeguards moesten de nodige maatregelen genomen worden. Hierdoor is wel een start gemaakt met een gedeelte van de opleidingen online aan te bieden.

Besmettingen uitsluiten

Een van de grootste zorgen voor het seizoen was dat een lifeguard besmet zou raken en daarmee het hele team zou aansteken waardoor alle lifeguards op een eiland in quarantaine zouden moeten. Dan was er een grote uitdaging ontstaan om voldoende nieuwe lifeguards naar het eiland te krijgen om dit op te vangen. Om dit risico te beperken is op elk eiland het team opgesplitst en over twee slaapaccommodaties verspreid. Daarnaast is zoveel mogelijk in vaste teams op het strand gewerkt. Dit alles om de kans zo klein mogelijk te maken dat bij een besmetting het volledige team besmet zou raken.

Verdrinking op Ameland

Maar de zomer van 2020 is ook een zomer waarin Nederland werd opgeschrikt door meerdere verdrinkingen langs de Nederlandse kust. Ook de KNRM Lifeguards waren dit jaar betrokken bij een verdrinking. Op Ameland raakte op zaterdagavond 11 juli een Duits meisje vermist toen zij vanuit de zee de zonsondergang aan het bekijken was. Een grote zoekactie volgde. Zes dagen later werd haar lichaam een aantal kilometer uit de kust op zee teruggevonden.

Muien

De gebeurtenissen hebben veel media-aandacht gekregen. De term “mui” en de gevaren die een muistroming kan veroorzaken zijn intussen bij veel Nederlanders bekend. Helaas is het alleen voor een gemiddelde strandbezoeker erg lastig om vanaf het strand een mui te herkennen. Hier ligt voor de toekomst een kans door betere informatievoorziening te creëren en preventief te handelen bij gevaarlijke situaties.

Zwemmen tussen de vlaggen

De KNRM heeft intussen elf jaar ervaring met actieve zonebewaking en het “zwem tussen de vlaggen”. Bij deze manier van strandbewaking worden twee rood/gele vlaggen aan de waterlijn geplaatst waartussen de mensen worden verzocht om te zwemmen. Er staat minimaal één lifeguard aan de waterlijn die direct in actie kan komen als dit nodig is. Daarnaast zal er binnen de vlaggen nooit een mui zijn. Ontstaat er wel een mui, dan wordt de zwemzone verplaatst. Voor de strandbezoeker is het hierdoor direct duidelijk waar er onder toezicht van een lifeguard gezwommen kan worden en waar in ieder geval geen mui is.

Vakantiebaan op slippers?

Wil jij in de zomer van 2021 lifeguard worden bij de KNRM en het belangrijke en mooie werk bij de lifeguards combineren met vakantie vieren én geld verdienen? De KNRM biedt jou het mooiste vakantiewerk op de Waddeneilanden als lifeguard, inclusief verblijf! Vraag het digitale informatiepakket aan of meld je aan voor het sollicitatietraject via www.knrm.nl/lifeguards

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *