Bijzondere koers Matthew

WAGENINGEN – Monster-orkaan Matthew trekt momenteel langs de oostkust van Florida noordwaarts en resulteert daar, net als op zijn eerdere pad door het Caribisch gebied, in een verwoestende wind en veel neerslag. De koers van Matthew was tot op heden niet bijzonder opmerkelijk, maar de komende dagen maakt hij waarschijnlijk een draaiing die we niet vaak zien bij orkanen. Voor de Amerikaanse oostkust maakt hij volgens MeteoGroup een looping, waarna hij terugdraait richting zuidelijk Florida.

Een sterk en standvastig hogedrukgebied boven het noordoosten van de Verenigde Staten drukt de naderende orkaan, die door zijn aanraking met het vasteland iets aan kracht inlevert, terug naar het zuiden. Matthew belandt daardoor opnieuw boven erg warm zeewater, waar inmiddels ook orkaan Nicole raast. Deze laatste lijkt de energie over te nemen van Matthew, waarna Matthew, verder afzwakkend tot een reguliere depressie, terugkeert naar het zuiden van Florida. Categorie 1 orkaan Nicole, met windsnelheden van bijna 150 kilometer per uur en windstoten tot circa 180 kilometer per uur, een poging doet om het ‘traditionele’ orkaan pad te volgen, parallel langs de Amerikaanse oostkust en dan afbuigend richting onze omgeving.

Invloed op Europa

Eind augustus kregen we in Europa voor het laatst te maken met de restanten van een orkaan. Toen al ex-orkaan, Gaston verscheen op onze weerkaarten en resulteerde uiteindelijk in een fraaie start van de septembermaand. Wat Nicole uiteindelijk voor een invloed gaat krijgen op ons weer is volgens MeteoGroup tot nu toe nog erg onduidelijk.

Bron: MeteoGroup

⇒ lees hier over de Herfst

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *