Bieb geeft gratis boek weg tijdens Nederland Lees

DOKKUM – De hele maand november krijgt iedereen van de bibliotheek een boek cadeau: Het zwijgen van Maria Zachea. Deze bestseller van Judith Koelemeijer is een familiegeschiedenis. Twaalf broers en zussen vertellen het ware verhaal van hun familie. Hun oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en zwijgt sindsdien. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen. Wat weten die kinderen van hun moeder en van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne. Iedereen, dus leden en niet-leden van de bibliotheek, kan een gratis boek in de bibliotheek ophalen. Elk jaar staat er tijdens Nederland Leest een thema centraal, dit jaar is dat kleine geschiedenis, grote verhalen. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen.

Duiken in de eigen geschiedenis

De daarvoor geplande activiteiten kunnen in verband met Corona helaas niet doorgaan, maar online is er van alles mogelijk. Met behulp van Delpher.nl kan worden gezocht in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s die Delpher geheel gratis en vrij toegankelijk beschikbaar stelt. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden. Ook lezersplatform en partner Hebban biedt tijdens Nederland Leest lezers inspiratie met mooie boeken en verhalen.

Nederland Leest voor iedereen

Het gratis boek Het zwijgen van Maria Zachea is er in twee varianten: de gewone pocket en een grootletterboek voor wie moeite heeft met het lezen van kleine lettertjes. Deze boeken zijn van 1 tot en met 30 november gratis verkrijgbaar in alle bibliotheken, maar op is op. Daarnaast is er voor het onderwijs Dwars door de storm uitgebracht, scholen konden deze boeken bestellen zodat de hele klas hetzelfde boek leest en de leerlingen er met elkaar over kunnen praten. Tot slot is er een boek uitgebracht vol mooie verhalen die aansluiten bij het thema, speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De cursisten van het Digi-Taalhuis krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek zodra de Digi-Taalhuizen weer open gaan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *