Beste kok van waddenregio


BALLUM – De chef-kok van Hotel Nobel wil de beste kok van de Waddenregio worden.

Op 9 oktober doet Hotel Nobel uit Ballum mee aan de National Gastronomy Award Waddensea 2009. Deze professionele kookwedstrijd voor toprestaurants uit het Waddengebied vindt plaats in het Friesland College in Leeuwarden. Acht restaurants strijden daar om de titel Waddenkok 2009. De top drie mag in 2010 wedijveren met collega’s uit het Deense en Duitse Waddengebied om internationale faam tijdens de Internationale Gastronomy Award Waddensea in het Deense Ribe. Waddengoud, Fryslân Culinair en het Friesland College organiseren de Award.

Hotel Nobel doet voor het eerst mee aan de wedstrijd. Afgevaardigde van het hotel is de Franse chef-kok Philippe Straub. “Ik ben jarenlang kok geweest in verschillende streken in Frankrijk. In Bretagne had ik mijn laatste werkgever en kwam ik veel in aanraking met zeevoedsel. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Daarom ben ik twee jaar geleden naar Nederland gegaan om me in de Nederlandse keuken te verdiepen. Ik ben bij Nobel gaan werken en heb tussentijds stage gelopen bij onder andere de Librije in Zwolle. Nooit eerder heb ik aan een kookwedstrijd meegedaan. De Gastronomy Award is dan ook een geheel nieuwe uitdaging voor me. Ik vind het belangrijk om je in dit vak te blijven ontwikkelen. Deze wedstrijd draagt daar aan bij. En natuurlijk wil ik winnen, dat zou niet alleen leuk voor mij zijn, maar ook een goede promotie voor Nobel”.

Naast het Amelandse restaurant zijn ook drie andere deelnemers al bekend: Brasserie De Eerste Rang uit Makkum, de winnaar van 2005 Herberg in de Valk uit Middelstum (Groningen) en Brasserie Rebecca uit De Waal (Texel). De Eerste Rang doet ook voor het eerst mee.

De wedstrijd

Smaak is uiteraard de belangrijkste graadmeter waarop de jury de wedstrijdgerechten beoordeelt, maar de deelnemende koks doen er goed aan om duurzame ingrediënten uit de Waddenregio te gebruiken. Deze eis die ook het streekkeurmerk Waddengoud hanteert in de certificering van producten, telt namelijk voor 25% mee in de beoordeling. Verder kijkt de jury naar creativiteit, presentatie en verkoopbaarheid van het gerecht. Deze tellen even zwaar als gebruik van regionale en duurzame ingrediënten.

Waddengoud Culinair

De culinaire krachtmeting is onderdeel van Waddengoud Culinair. Tijdens dit culinaire evenement vindt ook de verkiezing tot Keukenprins of –prinses van ‘t Wad plaats. Dit is een receptenwedstrijd voor particulieren. Om hieraan deel te nemen kunnen geïnteresseerden vóór 22 september een recept met typische waddeningrediënten sturen naar info@waddengoud.nl of naar Voorstraat 1, 9285 NM Buitenpost. Ook is er een culinaire markt waar bezoekers allerlei lekkere waddengerechten gemaakt door toprestaurants kunnen proeven. Publiek kan hier tevens alle wedstrijdgerechten proeven. Waddengoud Culinair is gratis toegankelijk voor iedereen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *