Bespaar veel geld op de auto 

BUREN – Bespaar veel geld op de auto is een eerste column van AEC op PA. Johan Kiewiet schrijft over de deelauto.

Bespaar veel geld op de auto 

Op Ameland rijden de bezitters van een auto relatief weinig. De afstanden worden meestal op de vaste wal gemaakt. Ik schat dat de eilander gemiddeld 10.000 km per jaar rijdt. Wat is de terugverdientijd van de auto? Die bestaat niet, is mijn conclusie, want een auto kost alleen maar geld. Wel is het mogelijk de kosten enigszins te drukken. Je kunt goedkoop tanken of een goedkopere verzekering nemen maar dan houdt het wel op. Ik heb de gemiddelde kosten van een kleine middenklasse auto, uitgaande van 10.000 km per jaar, eens opgezocht: 

 • Wegenbelasting
 € 38
 • Verzekering € 79 
 € 79
 • Onderhoud en reparatie
 € 76 
 • Brandstof
 € 121 
 • Afschrijving  
 € 134
 • Totaal          
 € 448 per maand 

Dat is een behoorlijk bedrag voor een auto die 90 % van de tijd stil staat, maar er wél altijd is als je hem nodig hebt. Je ziet dat het grootste bedrag opgaat aan de afschrijving van de auto. Kan dat niet anders kan je je dan afvragen. Ja dat kan! Door de auto te delen, deel je een groot deel van de vaste kosten. Wat zouden de kosten zijn als je een deelauto gaat gebruiken? Op Terschelling hebben ze al (elektrische) deelauto’s. Daar betaal je € 0,46 per minuut. Over een afstand van 10.000 km doe je bij een gemiddelde snelheid van 60 km/uur 10.000 minuten = dus € 4600 per jaar = € 383 per maand. Dat is een besparing van € 776 per jaar. Daar kan je een mooi avondje van stappen zou ik zeggen. Rij je 5.000 km per jaar dan loopt het verschil op naar € 1900 per jaar. 

Voor het gemak van altijd een auto voor de deur betaal je dus duizenden euro’s per jaar. Op Ameland hebben we ook plannen om volgend jaar met dergelijke deelauto’s te beginnen. Dit heeft de volgende voordelen: 

 1. Minder autokosten. 
 2. Minder uitlaatgassen. 
 3. Minder geluidsoverlast. 
 4. De accu capaciteit van de auto’s kan gebruikt worden om het elektriciteitnetwerk te balanceren. (Laden als de zon schijnt en ontladen als er een grote vraag naar elektriciteit is.) 

Natuurlijk zijn er ook nadelen: 

 1. Een stukje lopen of fietsen om de deelauto op te halen. 
 2. De deelauto reserveren, dus niet meer spontaan de auto pakken. 

Johan Kiewiet

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *