Berging containers MSC Zoe op pauze

HOLLUM – De berging van de containers van MSC Zoe is niet gestopt, laat Rijkswaterstaat weten, maar staat op pauze. Vorige week kwam naar buiten dat de schepen die bezig waren geweest met de berging, terug waren gekeerd naar de haven. Stichting De Noordzee en de Waddenvereniging, en velen met hen, stonden op de achterste benen vanwege de stop van de berging. Er liggen nog vele tonnen materiaal op de zeebodem en zeker 50 containers zijn nog niet boven water.

Rijkswaterstaat noemt het een misverstand dat er een punt achter de berging zou zijn gezet. Het gebied waar de containers mogelijk liggen is in kaart gebracht en de gegevens van het gebied, dat twee keer zo groot is als de provincie Utrecht, worden momenteel verwerkt. De opruimactie is nog niet klaar, zegt Rijkswaterstaat. Er worden controlevaarten uitgevoerd en de bergingsschepen worden op afroep ingezet.

In het Nederlandse deel van de Noordzee is zo’n 85 procent van de lading geborgen.

Volgens het Dagblad van het Noorden hebben grote bergingsschepen afgelopen maanden containerdelen en verloren lading uit de vaarroute gehaald. Kleinere bergingsschepen zijn vervolgens dichter bij de kust aan het werk gegaan. Binnen het Fishing for Litter project wordt ook spul uit het water gevist.

Eind juni start Rijkswaterstaat de pilot Hot Spot Net Catching, waarbij met een net kleiner materiaal van de zeebodem gevist.

Rijkswaterstaat staat nog steeds op het standpunt dat rederij MSC verantwoordelijk is voor wat er nu aan spullen is opgevist en wat er in de toekomst nog loskomt.

⇒ op 4 juni organiseert Juttersvereniging Ameland weer een strandschoonmaak.

Wrakduikteam Zeester liet onlangs nog zien hoeveel rommel uit de Zoe op de bodem van de Noordzee ligt.

 lees hier over wat wrakduikteam Zeester vond op de bodem van de zee boven de eilanden

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *