Berging containers MSC Zoe gestopt

HOLLUM – De berging van de containers die op 2 januari van dit jaar boven de Waddeneilanden overboord sloegen van containerschip MSC Zoe, is gestopt. En dat terwijl nog lang niet alle containers zijn geborgen. Er liggen nog zeker 50 containers in zee. Als die openbarsten spoelt er weer rommel aan op de stranden van de eilanden.

"Onbegrijpelijk dat er niet meer wordt gedaan", zegt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging tegen RTL Nieuws. "Er ligt nog een miljoen kilo afval in zee." De Waddenvereniging is boos dat de berging is gestopt.

Rederij MSC, beloofde alle containers en hun losgeraakte inhoud uit de Noord- en Waddenzee op te vissen, maar beloofde meer dan het waar heeft gemaakt. Een dikke maand geleden werd al met de grootschalige berging gestopt. De twee kleinere schepen die daarna door gingen met zoeken naar rommel zijn nu ook gestopt. De Friendship, ligt inmiddels in de haven van Terschelling. Het schip concentreerde zich op rommel dat in relatief ondiep water boven de Waddeneilanden lag. Het tweede schip dat het afval naar bergingsbedrijf BDS in Harlingen vervoerde, is na 25 mei ook gestopt.

Volgens Veiligheidsregio Friesland is er 3436 ton afval in zee beland, waarvan volgens Rijkswaterstaat 2300 ton is geborgen. Wat nu nog in zee ligt verdwijnt voor een deel onder het zand. De eilanden zullen daar nog jaren sporen van op het strand vinden. De Waddenvereniging heeft kritiek op de wijze waarop containerresten naar boven zijn gehaald. Dat gebeurde met grote grijpers, waardoor er tijdens de berging veel van de inhoud in zee belandde.

Ook Stichting De Noordzee is bezorgd dat het bergen nu al is gestopt, zegt RTL Nieuws. Er zouden 295 containerdelen zijn geborgen, maar dat betekent niet dat het om 295 containers gaat. Er ligt nog altijd heel veel in zee.

Volgens Rijkswaterstaat is 85 procent van de overboord geslagen containers en lading opgeruimd. RWS onderhandelt met de rederij over de vergoedingen, voor onder meer vissers die volgens het KIMO ‘fishing for litter’ programma afval uit zee vissen en aan land brengen. Dat gaat veelal om oude netten, maar sinds begin januari ook om inhoud uit de containers. Rederij MSC komt vooralsnog niet met een vergoeding voor de vissers over de brug.

⇒ op 4 juni organiseert Juttersvereniging Ameland weer een strandschoonmaak.

Wrakduikteam Zeester liet onlangs nog zien hoeveel rommel uit de Zoe op de bodem van de Noordzee ligt.

 lees hier over wat wrakduikteam Zeester vond op de bodem van de zee boven de eilanden

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *