Belastingen op Ameland gaan omhoog

Zowel de badgast, de tweede huis bezitter als de eilanders krijgen te maken met belasting verhogingen. “De belastingverhoging is nodig”, zegt de gemeente.

rechtvaardig

De Toeristenbelasting en forensenbelasting gaan vanaf volgend jaar jaarlijks met 5% omhoog. Bovendien heeft de gemeente per 2004 een andere systematiek toegepast bij de berekening van toeristenbelasting en forensenbelasting, waardoor forensen een stijging van 38% voor de kiezen krijgen. Naar aanleiding van de belastingaanslag heeft de gemeente inmiddels 35 bezwaren op het bureau liggen. Uitgangspunt van het nieuwe systeem is een rechtvaardiger berekening. Burgemeester Paul Verhoeven: “We willen mensen voor dezelfde woning hetzelfde laten betalen”. Het verhaal dat de toeristenbelasting als melkkoe wordt gebruikt verwijst de burgemeester naar het land der fabelen. “Wat aan toeristenbelasting wordt ontvangen wordt besteed aan de toerist.” Zonder dat ’potje’ was het fietspad Hollum-Ballum er niet gekomen.

dubbeltellingen

Ook de campinghouders hebben te maken met een strengere berekening van de toeristenbelasting. Zij moeten gaan betalen voor de zogenaamde bijzettentjes: tentjes die bij een caravan zijn gezet. Deze berekening heeft bij de campinghouders ergernis opgewekt: zij betalen immers al toeristenbelasting voor de bedden in de caravan en het bijzettentje betekent niet een vergroting van het aantal bedden, maar een extra opslagruimte voor bagage of een slaapplaats voor de kinderen die in de tent in plaats van in de caravan slapen. Indien er voor die tentjes ook toeristenbelasting moet worden afgedragen, is er sprake van dubbeltelling, volgens de campinghouders. De gemeente wil nu de helft van die bijzettentjes laten afrekenen. “Dit moeten we in redelijkheid en billijkheid oplossen”, meent raadslid Will Bakema. In december volgt hierover een raadsbesluit.

bezwaren

Niet alleen de toeristenbelasting en forensenbelasting, maar ook de OZB en de leges gaan op Ameland vanaf volgend jaar fors omhoog. De OZB en leges krijgen vanaf 2005 te maken met een verhoging van 6%.  Een amendement van Ameland’82 en CDA om de belastingen niet met 6 maar met 3% te laten stijgen, haalt geen meerderheid.

Bovendien betalen veel bedrijven vanaf dit jaar aanzienlijk meer belasting voor de verwerking van bedrijfsafval. Uitgangspunt bij de gemeente is dat alle bedrijven afval produceren dat de gemeente doorberekent. Dit betekent dat zelfs kantoorbedrijven die slechts papieren afval produceren worden aangeslagen voor € 183,–. Een hobbyboer wordt aangeslagen voor € 222,–. De gemeente heeft 77 bezwaren ontvangen. “Alle raadsleden zullen hierover door burgers worden aangesproken”, zo verwacht PvdA raadslid Mario Bunicich. Zij nemen de reacties van de eilanders mee naar de volgende raadsvergadering.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *