Bekende Fries laat Canons van de Friese dorpen en steden van start gaan 

JIRNSUM – Een bekende Fries verzorgt op 19 januari 2018 de officiële aftrap van het project “Canons van de Friese dorpen en steden". De aftrap vindt plaats om 15.00 uur in De 2 Gemeenten in Jirnsum. 

In 2018, het jaar van de culturele hoofdstad, worden alle dorpen en steden in Friesland in de gelegenheid gesteld om hun eigen historische canon te schrijven op de speciaal daarvoor gemaakte website www.dorpscanon.nl. De gedachte is dat alle dorpen en steden in Friesland een bijzondere ontstaansgeschiedenis hebben die het waard is om vast leggen in een historische canon. Een kleine veertig dorpen hebben zich inmiddels aangemeld voor deelname. 

Het project gaat op 19 januari officieel van start. Op dat moment zal de website worden onthuld en wordt er achtergrondinformatie over het project gegeven. Ook komen dan de eerste dorpscanons online die door drie dorpen in de testfase zijn aangemaakt. Een bekende Fries zal ingaan op de historie van zijn geboorteplaats. 

De startbijeenkomst is bedoeld voor verenigingen van plaatselijke belang, historische verenigingen, lokale overheden, erfgoedinstellingen en een ieder die geïnteresseerd is in het project. In verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelding via de website gewenst. 

Aan het project werken mee: Tresoar, Stichting Doarpswurk, Afûk, Bureau Erfgasten, It âlders erf en Bureau DeeEnAa. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *