Beach Rugby op Eiland van Hidde Dirks Kat

NES – Beach Rugby Festival 2018, op het strand bij Nes, treft een heerlijk weertje tijdens het festivalweekend. Het negentiende Beach Rugby Festival speelt zich af op het strand van het Eiland van Hidde Dirks Kat. Of de commandeur ooit zelf een rugbybal in de handen heeft gehad is maar zeer de vraag. De commandeur was gespecialiseerd in de walvisvangst en later de koopvaardij. In zijn tijd, de 18e en begin 19e eeuw, had men op zijn eiland nog nooit van beach rugby gehoord, laat staan dat er een toernooi werd gehouden dat tientallen teams en honderden sporters uit binnen- en buitenland en van het eiland zelf naar het strand zou halen. Editie 2018 had naast rugby ook strandhandbal op het programma staan.

Scholierentoernooi

Het Beach Rugby Festival werd op vrijdag geopend met het traditionele scholierentoernooi. Gisteren en vandaag waren de wedstrijden van de teams van de grote jongens en meisjes en vanmiddag, iets na 14:00 uur, vinden de finales plaats van veteranen, vrouwenteams en heren.

Festivaleiland

Hidde Kat, de commandeur uit Hollum, had zich vast verkneukeld vanwege de vele activiteiten op zijn eiland. Zaterdag was zijn replica aanwezig op Muzikaal Bootwateren in Hollum en af en toe dacht hij aan het Beach Rugby Festival op het strand bij Nes. Als hij nu jong en sterk was geweest, zou Kat gedacht kunnen hebben, dan had hij zich aangemeld bij het Amelander beachrugby team. Of dat echt zo uitgepakt zou hebben, zullen we nooit weten. Kat is alleen als bronzen beeld en af en toe als acteur in de kleren van de commandeur aanwezig. Hij ziet terug op een sportief en muzikaal weekend en met hem honderden muzikanten, sporters en bezoekers.

Kampioen en Lustrum

De heren van de Castricumse Rugby Club zijn de winnaars geworden van het Open Nederlands Kampioenschap Beachrugby op Ameland.

Beach Rugby Festival 2019 is een lustrum editie. Het festival viert dan zijn twintigste keer.

het filmpje hieronder is van editie 2017

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *