Basisscholen opgeroepen mee te doen aan ‘Week van de Schooltuin’

GRONINGEN – Weten hoe je moet zaaien en hoe iets groeit. In deze tijd blijkt ineens weer hoe belangrijk en fijn het is om in staat te zijn zelf je groenten te kunnen kweken. De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten vinden dat zelf zaaien, verzorgen en oogsten basisvaardigheden zouden moeten zijn en roepen daarom alle scholen in Nederland op deel te nemen aan de Week van de Schooltuin, die plaatsvindt van 22 tot en met 26 mei.

Samen zaaien, samen groeien is het motto van de Week van de Schooltuin. Leerlingen, leerkrachten, moestuincoaches en andere schooltuinondersteuners zullen tijdens deze week een recordaantal zaadjes gaan zaaien. Daarnaast zijn er vele andere activiteiten in het hele land en ook lessen voor scholen die zelf niet over een tuin beschikken. Ook zal voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinieren.

Eén op de vijf heeft schooltuin

Helaas heeft op dit moment nog slechts één op de vijf scholen in Nederland een schooltuin, zo blijkt uit onderzoek van DUO (2021). Het merendeel van de leerkrachten zou wel willen schooltuinieren, maar heeft hiervoor dus geen mogelijkheden. ‘Zonde, want in de schooltuin komen kinderen echt tot bloei. Ze zijn buiten, het moestuinieren werkt ontspannend en kinderen leren hoe ze zelf moeten zaaien, verzorgen en oogsten. Ze raken hierdoor meer betrokken bij de natuur en leren over gezonde voeding,’ legt projectleider Arjan Klopstra uit.

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten streven ernaar dat ieder kind in de basisschoolleeftijd kan meedoen met schooltuinieren. 

Inmiddels hebben zich ruim 350 scholen voor de Week van de Schooltuin aangemeld. Scholen, die zich nog willen aanmelden kunnen dit doen via alliantieschooltuinen.nl/week-van-de-schooltuin/

Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & weet, Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed). 

Bron IVN

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *