Ballumerbocht krijgt zonnepark

BALLUM – Het tweede zonnepark dat in de Ballumerbocht gebouwd gaat worden past mooi bij de duurzame ambitie van Ameland. Dat zegt raadslid Esther Oud van AmelandEén. Ook de andere raadsleden zijn vlak voor en dat stemt wethouder Piet IJnsen tot een tevreden man. “Daarvoor dank,” zegt hij tegen de raad, die unaniem voor het voorstel stemt om via een samenwerking van gemeente, Amelander Energie Coöperatie en Wetterskip Fryslân het zonnepark verder te ontwikkelen, bouwen en exploiteren. 

Het wordt een zonnepark met batterij, waar overtollige stroom tijdelijk in kan worden opgeslagen. Het park komt op de voormalige stortplaats in de Ballumerbocht te liggen, tussen vuilstortplaats en dijksloot in. Om de zaak goed voor te kunnen bereiden trekt de gemeente 45.000 euro uit. Als deelnemer in de BV schaft gemeente Ameland voor een ton aandelen aan. De andere twee partners stoppen er evenzoveel geld in.

Het zonnepark en de batterij zijn onderdeel van het project Energierotonde Ballumerbocht dat een energieketen betreft met een vergister, zonnepark, batterij, brandstofcel en waterstofproductie.

Voordat het park kan worden aangelegd, moeten er nog wat procedurele stappen worden gezet, zoals het wijzigen van de bestemming van het terrein en het verkrijgen van een omgevingsvergunning. In de tweede helft van 2022 kan met de aanleg van het park worden begonnen. In het tweede zonnepark van Ameland komen 12.000 zonnepanelen, die, inclusief de batterij, een investering van 4,5 miljoen euro vraagt. Amelanders kunnen participeren in het zonnepark.

Het zonnepark in de Ballumerbocht gaat samen met dat op het vliegveld ongeveer een derde van de energiebehoefte van het eiland opleveren. Het zonnepark op het vliegveld werd in 2016 geopend.

lees hier meer over Duurzaam Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *