Augustus eerste te koude maand dit jaar

WAGENINGEN – Inmiddels hebben we een bijzondere reeks van 8 te warme maanden, tellend vanaf december 2013, achter de rug. Augustus lijkt deze reeks volgens MeteoGroup te gaan doorbreken. 

Vanaf december 2013 tot en met afgelopen juli lag de gemiddelde temperatuur van deze maanden steeds boven de norm (1981-2010). De maand juni bereikte dit jaar bijvoorbeeld met 16,2 graden tegenover de norm van 15,6 graden een 29e plek op de ranglijst van warmste junimaanden en juli belande op plaats 6 met 19,8 graden tegenover de norm van 17,9 graden. 

Augustus

De klimatologisch gemiddelde temperatuur van de maand augustus ligt op 17,5 graden. Met 18,2 graden zitten we daar momenteel nog ruim boven, maar met de temperatuur verwachting van De Bilt voor de overige dagen van de maand, eindigen we deze derde zomermaand zoals het er nu voor staat met nog maar 16,7 graden. Van de huidige 25e plaats in de lijst van warmste augustusmaanden sinds het begin van de metingen in 1901, zakken we dan hoogstwaarschijnlijk terug naar een plek ergens in de zestig.

Hele zomer

De zomer van 2014 staat nu volgens de statistieken op een gedeelde zevende plaats, samen met de zomers van 1995 en 1983 met in alle drie de jaren tot nu toe 18,2 graden. Echter, volgens de laatste berekeningen komt de zomer van 2014 door deze minder warme augustusmaand uiteindelijk onder 18 graden. Daarmee lijkt een top 10 notering in de lijst van warmste zomers volgens MeteoGroup uit te blijven. Wel moet hierbij gezegd worden dat we natuurlijk nog maar halverwege de maand zijn en de uiteindelijke notering dus nog (flink) kan afwijken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *