Assorgia en Holterman winnen Adventurerun

VELP – De 17de Adventurerun is in veel opzichten een bijzondere editie geworden. In, naar wat ’s avonds bij de persconferentie zou blijken, de laatste wedstrijd van dit jaar, was de organisatie op zoek gegaan naar aanpassingen waardoor met de huidige coronamaatregelen, de Adventurerun door kon gaan.

Evenals in 2019 kwamen er veel Nederlandse toppers naar Ameland die er op de 21 km een boeiende strijd van maakten. Bij de mannen wist vanaf de start een kopgroep van tien lopers direct een gat te slaan met de rest van het veld. Na het eerste stuk op het strand, na 5 km in de wedstrijd, liepen Gianluca Assorgia en Ronald Schröer ruim 200 meter voor het tweetal Frank Futselaar en Geart Jorritsma. De beide mannen vooraan besloten samen te werken en liepen kop over kop naar de laatste kilometer. Daar mochten ze uitvechten wie de 17de Adventurerun op zijn naam zou schrijven. Het werd een bijzonder spannend slotstuk waarin pas in de laatste 100 meter de strijd werd beslist in het voordeel van Assorgia (1.07.11) gevolgd op 1 seconde door Schröer. Daarmee bleven ze 16 seconden verwijderd van het parkoersrecord dat stamt uit 2017 en op naam staat van Dennis Licht.

Achter de beide mannen werd de strijd om de derde plaats beslist door Frank Futselaar. De nummer één van 2019 finishte op een kleine minuut van de winnaar (1.08.04) en met 15 seconden voorsprong op Geart Jorritsma, de nummer 4.

Bij de dames was de strijd om het eremetaal iets minder spannend. Al direct vanaf de eerste kilometers wist olympiër Jill Holterman afstand te nemen van de andere olympiër, Andrea Deelstra. Deze afstand werd gaandeweg de wedstrijd alleen maar uitgebreid doordat Holterman het tempo zeer hoog wist te houden. Zo hoog dat ze op een nieuw parkoersrecord afstevende. Op de meet bleek ze het oude parkoersrecord uit 2013 uit de boeken te hebben gelopen. Met maar liefst bijna anderhalve minuut wist ze het nieuwe record op 1.14.29 te brengen. Andrea Deelstra finishte uiteindelijk als tweede, net boven het oude parkoersrecord (1.15.59). De derde plaats kwam op naam van marathontopper Ruth van der Meijden (1.18.32).

De omstandigheden tijdens deze Adventurerun waren goed. De meeste van de 2500 deelnemers hadden heerlijk gelopen en keken met een goed gevoel terug op deze bijzondere editie. De volgende Adventurerun zal op 17 december 2022 gehouden worden.

Bron Sporteiland

Ameland Bokaal

De Frans Hulsebos trofee is gewonnen door Justin Molenaar die de halve marathon in 1:28:31 liep. Hij was daarmee de snelste Amelander. 

Kyra Brouwer was de snelste bij de vrouwen op de 5 km. Zij liep hem binnen het half uur in 29 minuten en 27 seconden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *