“Ameland Adventurerun 2021 gaat door”

VELP – De Ameland Adventurerun gaat op 18 december 2021 door. De 17e editie, die vanwege verbod op evenementen in 2020 niet door kon gaan, zal er echter anders uit gaan zien dan de voorgaande edities. Zestien keer eerder werd er gestart en gefinisht in de straten van Nes maar door de coronamaatregelen is de organisatie uitgeweken naar een terrein net buiten het dorp. In goed overleg met de gemeente zijn de maatregelen besproken die nodig zijn om de 17e Adventurerun te laten slagen. Zo zal er geen publiek toe gelaten worden en wordt de deelnemers gevraagd om een corona toegangsbewijs. Ondanks alle maatregelen en beperkingen zien we veel mogelijkheden om er een geslaagde zeventiende editie van te maken. 

Aan het deelnemersveld zal het niet liggen. Ook dit jaar is het Erik Negerman, oud winnaar van de Adventurerun, gelukt om een prachtig deelnemersveld aan de start van de halve marathon te krijgen. De strijd bij de mannen is interessant maar zeker ook naar de wedstrijd bij de vrouwen, met maar liefst twee Olympiërs, wordt uitgekeken. 

Frank Futselaar, de winnaar van 2019 en de man die de limiet voor de Olympische marathon wist te lopen (2.11.30), maar door de grote groep 'limietlopers' helaas buiten de Olympische boot viel, komt ook in 2021 aan de start. Samen met de nummer 2 van de laatste editie en de nummer 1 van 2018, Ronald Schröer, kan het een boeiende strijd gaan worden om de winst. Ronald wist tijdens het laatste NK marathon in Amsterdam in oktober van dit jaar, naar het brons te lopen in een prachtige 2.13.52. 

Daarnaast moeten we zeker ook rekening houden met Geart Jorritsma en Dennis Licht die in 2017 het parcoursrecord aan flarden liep in een tijd van 1.06.55. 

Bij de dames komen Andrea Deelstra en Jill Holterman naar Ameland. Beide dames deden afgelopen zomer mee aan de Olympische marathon van Tokyo en wisten, onder zware omstandigheden, te finishen als respectievelijk 44ste en 63ste. Misschien lukt het om het parkoersrecord te verbreken. Dat is sinds 2013 in handen van van oud Drachtster Stephanie Bouma, met een tijd van 1.15.57. Naast Andrea en Jill zullen Miranda Boonstra (2e 2019 en veelvoudig Nederlands kampioene) en Saskia van Vugt (3e 2019) zich in de strijd gaan mengen. 

Ruth van der Meijden (winnares 10 km 2019) en Jessica Oosterloo (2e 10 km 2019) stonden in 2019 nog aan de start bij de 10 kilometer maar zullen zich dit jaar melden als kandidaten voor de podiumplaatsen bij de halve marathon. 

Voorafgaand aan de halve marathon is de Univé 10 km. Een afstand die ook dit jaar weer zeer goed bezet is. Daarnaast is er de 5 km en zullen de kinderen in actie komen tijdens de Rabobank Kidsrun over 1 of 2 km. 

De verwachte 3000 deelnemers, ruim 1000 minder als andere jaren, zullen van start gaan in startgroepen met verschillende tijdslots. Dit om de veiligheid van de deelnemers zo goed mogelijk te kunnen waarborgen. Om 10.30 uur wordt het eerste startschot gegeven bij de Kidsrun van 1 kilometer, 13.10 uur het laatste voor de laatste groep van de 21 kilometer. 

Bron Adventurerun

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *