Asbest uit huisjes De Hagen: sloop is begonnen

HOLLUM – De werkzaamheden van de afbraak van vier huisjes aan De Hagen zijn begonnen. Deze week stond er een busje voor de huisjes en wapperde er een geel afzetlint met de woorden ‘Verboden Toegang Asbest’ erop. Inmiddels zijn de asbesthoudende onderdelen verwijderd door een gecertificeerd bedrijf: de panelen in de voorgevels onder de ramen en een stuk asbesthoudende vloerbedekking uit een van de huisjes. Beide zijn aan het licht gekomen bij de asbestinventarisatie die voorafgaand aan sloop gebruikelijk is.

Woningbouw staat hoog op de agenda van het gemeentebestuur. Er verdwijnen vier huisjes, maar er komen tien keer zoveel nieuwe gemeentelijke huurwoningen bij. De gemeenteraad ging in de raadsvergadering van 25 maart akkoord met een uitgave 100.000 euro als voorbereidingskrediet voor de bouw van 40 huurwoningen in vier jaar tijd en de raad stemde in met de aankoop van percelen aan de Paasduinweg te Buren en de Polderweg in Nes. Het kostte de raad niet meer dan anderhalve minuut om daar anderhalf miljoen euro voor uit te trekken. Unaniem.

Niet unaniem was de stemming over de extra kosten voor de aanleg van het parkeerterrein aan De Hagen in Hollum. Han van Heerde van Ameland’82 stemde als enige tegen de extra uitgave van 36.000 euro. “Wij van Ameland’82 vinden dit geen goede oplossing.” In tijden van woningnood kun je het niet verkopen dat er vier huisjes worden afgebroken, meent het raadslid. Piet IJnsen keek nog even achterom en stelde nuchter: “We moeten ons houden aan het koopcontract dat een voor-vorig college opstelde.” Het Algemeen Belang Ameland-raadslid stemde voor, net als alle raadsleden, behalve dus Van Heerde. “Goedkoper zal het niet meer worden,” deed Siard Bonthuis van AmelandEén tot slot nog een duit in het zakje.

 tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over dit hoofdpijn dossier te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *