Arjen Dijkstra en De Hemelbouwer

GORREDIJK – De afgelopen 8 jaar werkte Arjen Dijkstra met tussenpozen aan een onderzoek naar het leven van Eise Eisinga. Nu verschijnt 15 oktober zijn boek De Hemelbouwer!

Aan het eind van de achttiende eeuw bouwt Eise Eisinga, inwoner van de kleine universiteitsstad Franeker, een schitterend model van het zonnestelsel. Als het af is, verspreidt het nieuws van dit Planetarium zich razendsnel over de wereld.

Met dit boek vertelt Arjen Dijkstra een prachtig nieuw verhaal over het leven van Eisinga en het ontstaan van het Franeker Planetarium. Via tientallen, voorheen onbekende, bronnen weet hij een verrassend beeld te construeren van de Hemelbouwer. Dijkstra plaatst Eisinga in de context van grote economische, politieke en wetenschappelijke veranderingen. De geschiedenis van Eisinga en het Planetarium zijn nauw verweven met het ontstaan van het moderne Nederland.

Arjen Dijkstra (1979) is directeur van het Universiteitsmuseum in Groningen. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschap.

Naast een boek voor volwassenen liep Arjen Dijkstra al jaren rond met het idee om ook het planetarium toegankelijk te maken voor kinderen en niet alleen in het Nederlands maar ook in het Friestalig. Daarmee ontstonden Het Hemelbouwertje en It Himelbouwerke.

ISBN 978 90 5615 789 0 | gebonden | 200 pagina’s | € 22,50

Speciale uitvoering met uitvouwbare stofomslag, te gebruiken als poster.

De Hemelbouwer is verkrijgbaar bij de boekhandel, via www.noordboek.nl en via deze link te bestellen.

Hemelbouwertje

Tegelijk komt Het Hemelbouwertje uit.

Heb jij weleens geprobeerd de sterren aan te raken? Eise Eisinga probeerde dat ook, lang, lang geleden. En weet je wat? Hij kreeg ze te pakken! Lees maar snel hoe hij dat deed.

ISBN 978 90 5615 851 4 | gebonden | 32 pagina’s | € 7,90 | Te bestellen in de boekhandel of via deze link.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *