Anja Brouwer Natuurfotograaf van het jaar

DEN HAAG – Op zaterdag 15 april is in Museon-Omniversum de prijsuitreiking van de Groene Camera 2023. Aansluitend werd de expositie van alle winnende beelden geopend. De Groene Camera is een prestigieuze prijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. Dit jaar werden meer dan 5.000 foto’s ingestuurd. Hieruit heeft de jury de winnende beelden geselecteerd. In de tv-uitzending Tijd voor Max werd bekendgemaakt dat Anja Bouwer Natuurfotograaf van het jaar is geworden. De winnares zat in de uitzending aan tafel en vertelde over haar scholekster serie. Ze volde de vogels anderhalf jaar.

De Groene Camera

Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder is, waarmee we met respect moeten omgaan. Deze gedachte is de motivatie van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van de natuurfotografieprijs de Groene Camera. De Groene Camera onderscheidt zich door uitsluitend foto’s te accepteren die in Nederland of België zijn gemaakt. Schoonhoven zegt hierover: “Het is een heel bewuste keuze om alleen foto’s uit de Lage Landen te accepteren. Hiermee brengen we onze natuur voor het voetlicht en laten de diversiteit en schoonheid ervan zien. Met deze opzet voor de wedstrijd ontstaat een gelijk speelveld voor de deelnemende fotografen. Een Nederlands boslandschap of een meerkoet concurreren niet met spectaculaire landschappen of dierensoorten uit verre oorden.” 

Onderdelen en categorieën

  • De Groene Camera telt drie onderdelen: 
  • Groene Camera Natuurfotograaf van het jaar – de prijs voor de beste serie
  • Groene Camera Natuurfoto van het jaar – prijzen in zeven verschillende categorieën: Landschappen, Zwart-wit, Geleedpotigen en ongewervelden, Planten en paddenstoelen, Vogels, Zoogdieren, reptielen en amfibieën, Abstract. 
  • Groene Camera Natuurtalent van het jaar – voor jongeren onder de 18 jaar.

Per onderdeel en categorie kiest de jury een winnaar, een 'runner-up' en vijf eervolle vermeldingen. Naast de Groene Camera trofeeën, de eer en de aandacht, zijn er serieuze prijzen verbonden aan de Groene Camera met een totale waarde van bijna € 15.000,-.

De prijswinnaars worden zaterdag bekendgemaakt. De Natuurfotograaf van het jaar is vrijdag al bekendgemaakt.

Natuurfotograaf van het jaar

Anja Brouwer
 mag zich Natuurfotograaf van het jaar noemen. Zij wint deze prijs voor haar serie Scholeksters op de Wadden, waarmee ze een verhaal vertelt over leven en overleven. De jury: “Scholeksters, iedereen kent deze opvallende zwart-wit-rood gekleurde vogels wel. Vaak zijn ze te zien aan de kust, maar je ziet ze ook in steden door het hele land. Dit portfolio laat zien dat de scholekster het moeilijk heeft. De beelden laten niet alleen het leven van de scholekster in de uitdagende natuurlijke omstandigheden zien, maar ook de invloed van de mens op de scholekster. Landbouw en verkeer zijn grote gevaren. Gelukkig zijn er ook mensen die de scholekster een warm hart toedragen en ze behoeden voor een vreselijk lot. Dit portfolio belicht al deze facetten en laat zowel zorgen als hoop zien, met stuk voor stuk prachtige en zorgvuldig gemaakte foto’s.”

Fototentoonstelling 

De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine en PiXFACTORY. Deze samenwerking resulteert in een fototentoonstelling van meer dan 70 foto’s. Naast alle winnaars hangen er ook de foto's van alle eervolle vermeldingen in de onderdelen Natuurfoto van het jaar en Natuurtalent van het jaar. De Groene Camera past perfect bij One Planet. Vanaf zaterdag 15 april is de Groene Camera te bewonderen in One Planet, de programmering van Museon-Omniversum in Den Haag.

Natuurfotografie 

Je wilt meer weten over natuurfotografie. Je wilt groeien, beter worden, nieuwe technieken leren. Misschien wil je wedstrijden winnen, bekend worden en professioneel natuurfotograaf worden. Of wil je met je fotografie helpen om meer draagvlak te creëren voor natuur en natuurbescherming. Daar kan Natuurfotografie je bij helpen. Het is haar missie om natuurfotografie te bevorderen. En daarmee jou te helpen je dromen uit te laten komen. Dat doet Natuurfotografie o.a. door iedere dag interessante content te delen op Natuurfotografie.nl, gratis webinars, photochallenges, boekuitgaven en Natuurfotografie Magazine.

One Planet – Museum én grootbeeldfilmtheater

Museon-Omniversum is het leukste dagje uit gericht op de mens, de planeet en een duurzame toekomst. Met onze programmering One Planet inspireren wij jong én oud om zich in te zetten voor een leefbare aarde voor iedereen. We laten in ons museum en grootbeeldfilmtheater zien hoe mooi en bijzonder onze planeet is. Je leert van elkaar en van de natuur en raakt geïnspireerd over de verbondenheid tussen alles dat op aarde leeft. Je leert over de 17 werelddoelen van de VN, doet opdrachten binnen thema’s die dicht bij jezelf staan zoals kleding en voeding, en raakt geïnspireerd bij een grootbeeldfilm als je ziet hoe mooi en bijzonder onze planeet is. Na een bezoek aan One Planet wil je graag mee helpen onze prachtige planeet en alles dat erop leeft te helpen beschermen. 

Bron Groene Camera

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *