Angst voor brand tijdens Oud & Nieuw

NES – Molenaars en bestuurders van molenverenigingen worden aan het einde van het jaar wat zenuwachtig. Hoe houden we de molen veilig voor vuurpijlen en lichtkogels? De Traanroeier op Texel stuurt een oproep de wereld in om geen lichtkogels af te steken en vuurpijlen uit de buurt te houden. Wat voor de molen op Texel geldt, gaat natuurlijk net zo op voor de molens in Nes en Hollum.

Lichtkogels zijn bedoeld om als noodsignaal te gebruiken als een schip op open water in de problemen raakt. Het afsteken ervan op land is levensgevaarlijk. Het is niet in te schatten waar de brandende resten neerkomen. Komt het op een brandbaar object als een molen, dan is deze bijna per definitie verloren.

Ook vuurpijlen kunnen gevaarlijk zijn voor rieten daken en houten bouwwerken. Door ze uit de buurt van brandbare gebouwen af te steken, kan het gevaar beperkt worden. De molens staan dicht bij woonwijken en lopen daardoor risico.

Wensballonnen

De brandweeer waarschuwt daarnaast voor het gebruik van wensballonnen.

Wensballonnen worden regelmatig opgelaten. Volgens de Aziatische cultuur brengt de wensballon geluk. De wensballon is een lampion die, net als de heteluchtballon, werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt ook risico’s met zich mee.

Advies brandweer

De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. De regels zijn namelijk zo ingewikkeld, dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten. In sommige gemeenten is het zelfs al verboden om een wensballon op te laten.

Regels en tips

Als je een wensballon eenmaal hebt opgelaten heb je er geen invloed meer op. Dit vergroot het risico op brand. Wat meespeelt is dat een wensballon een fragiel object is en snel kan scheuren. Daarnaast kan de ballon door de wind op een ongewenste plek terecht komen. Als je besluit om toch een wensballon op te laten, houd dan rekening met de volgende regels en tips:

 • Laat een ballon alleen buiten op, nooit binnenshuis.
 • Laat een ballon altijd met twee mensen tegelijk op.
 • Als je de ballon hebt aangestoken, wacht dan anderhalve minuut voordat je de ballon loslaat.
 • Kijk de ballon zo lang mogelijk na. Bij gevaar kun je dan nog ingrijpen.
 • Houd een emmer bluswater bij de hand.

Laat nooit een wensballon op onder de volgende omstandigheden:

 • Bij een windkracht van meer dan 2 Beaufort. Omdat het in Nederland vaak harder waait dan windkracht twee, zijn er dus maar weinig momenten waarop je een ballon veilig kunt oplaten. Windkracht twee heeft een snelheid van ongeveer 10 km/h en kun je herkennen aan kleine golfjes op het water en lichte beweging van takken.
 • Bij regen of zeer vochtige lucht, bijvoorbeeld mist.
 • In een periode van droogte.
 • Binnen een straal van vijftien kilometer van (zweef)vliegvelden. Wensballonnen waarin metalen delen zijn verwerkt, kunnen een gevaar voor de luchtvaartveiligheid opleveren.
 • Wanneer het papier van de ballon beschadigd is.
 • In de omgeving van hoge objecten zoals huizen, bomen, etc.

  Bron: www.brandweer.nl/brandveiligheid/wensballonnen
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *