Amelandse kust in Amerikaans tijdschrift

HOLLUM – Afgelopen week verscheen in het Amerikaanse Journal of Coastal Research een publicatie van Bart De Jong, Joep G.S. Keijsers, Michel J.P.M. Riksen, Johan Krol (van Ameland) en Pieter A. Slim over ‘Soft Engineering vs. a Dynamic Approach in Coastal Dune Management: A Case Study on the North Sea Barrier Island of Ameland, The Netherlands’. 

De vijf voerden hun onderzoek bij Alterra Wageningen UR uit in het ruime kader van hun onderzoek naar bodemdalingseffecten op Ameland. Ze werkten daarvoor samen met de leerstoelgroep Soil physics and Land Management group, Wageningen Universiteit, en met het Natuurcentrum Ameland.

In het artikel laten ze de kustontwikkeling zien op Oost-Ameland vanaf ver voor de start van de gaswinning tot nu, en tonen aan dat er sprake is van een langdurige trendmatige groei van de zeereep en dat eventuele bodemdalingseffecten daarbij in het niet vallen. Dynamisch kustbeheer had niet veel effect; grote gebeurtenissen, zoals zeer zware stormen, bepalen het verloop van de gebeurtenissen waarna de trendmatige groei van de zeereep weer wordt opgepakt. Kustsuppleties lijken in dit gebied dus tamelijk zinloos, zeggen de vijf.

⇒ lees hier het artikel (in het Engels) en bekijk de foto’s en grafieken

⇒ bekijk hier de website van JCR

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *