Amelandia en Geel Wit slaan handen ineen

HOLLUM – Sportclub Amelandia en Voelbalvereniging Geel Wit slaan de handen ineen wat betreft de aanpak van de jeugdopleiding bij het voetbal. Beide sportverenigingen worden daarbij ondersteund door Sportpromotie Ameland.

Jeugdopleidingen

Amelandia en Geel Wit gaan samen en zee met een nieuw systeem dat de jeugdopleidingen vorm geeft. Het is een innovatief systeem dat werkt met een app voor de smartphone waarop modules kunnen worden geladen die via een programma op de laptop onder de trainers kan worden verdeeld. Ontwikkelaars van dit programma zijn Richard Elsinga en Erik de Jonge. De Jonge was jarenlang regiocoach voor de KNVB. Eslinga speelde als profvoetballer – onder meer bij sc Heerenveen – en rolde daarna het trainersvak in. In hun trainingspraktijk zagen ze verenigingen worstelen met de jeugdopleiding.

Vijf jaar werk

Zij hebben er een programma voor ontwikkeld waar ze vijf jaar aan gewerkt hebben, dat gebruik maakt van de nieuwste technieken en dat de trainers helpt bij het opzetten van trainingen en jaarprogramma’s. Het programma heet VTON, Voetbal Technische Ontwikkeling. Elsinga was gisteravond in de kantine van Amelandia om uitleg te geven aan trainers en besturen van Geel Wit en Amelandia. De verenigingen werken al een half jaartje op proef met de app en nu wordt het programma helemaal geïmplementeerd en gaan alle jeugdvoetbaltrainers ermee werken.

De sportverenigingen hebben een licentie afgesloten voor een jaar, tot en met mei 2017, en Sportpromotie Ameland draagt 1700 euro bij in de kosten.

Voetbalniveau omhoog halen

VTON ontwikkelt een digitale voetbalmethode voor de jeugd. Binnen clubs ontbreekt vaak eenduidige visie en een doorlopende leerlijn. Vrijwillige trainers ontwikkelen de oefeningen zelf. Maar ze zijn daarvoor niet opgeleid en het kost ze veel tijd. De spelers werken daardoor niet gericht aan hun ontwikkeling en er gaat potentieel en plezier verloren. Om het voetbalniveau omhoog te halen en het plezier van voetballertjes en trainers te vergroten is deze app een fantastisch handvat. Op de computer wordt de training samengesteld uit het programma dat al helemaal is uitgewerkt en een selectie van de oefeningen laadt de trainer op zijn of haar smartphone. Met die oefeningen kan de trainer offline op het veld aan het werk. Voor elke leeftijdsgroep zijn er op maat gesneden oefeningen, die worden geïllustreerd met schema's, animaties en videootjes.

Plezier en potentieel

Het doel van VTON is dat iedere jeugdspeler met plezier zijn of haar potentieel bereikt.

Het programma voorziet in een doorlopende leerlijn van 5 tot en met 19 jaar. Trainers werken met jaarplanningen en concrete doelen voor elke leeftijd. Alles komt aan bod: techniek, tactiek, fysiek en mentaal. Gedurende het jaar werken de spelers gericht aan deze doelen met meer dan 700 kant-en-klare trainingen.

Kantine Amelandia

De kantine zit vol met trainers in shirtjes en jasjes van Amelandia en Geel Wit. Ze zijn mooi in clubkleren komen opdraven. De app valt goed en bijna allemaal zien ze er de voordelen van in. Alleen Ids Heerema, die al 45 jaar meeloopt in de voetballerij, heeft zo’n app niet nodig. Het zit allemaal in het koppie, gebaart hij, met wat tikken op zijn knar. Digitaal is mooi maar niet alles. Ervaring wordt gekoesterd bij de verenigingen.

Licentie

Winfred de Boer, bestuurslid en trainer van de jongste groep, noemt dat er voor een jaar een licentie is verkregen en dat in mei volgend jaar wordt bekeken of er een licentieverlenging aangevraagd gaat worden. Het kost natuurlijk wel geld, dus de evaluatie speelt een rol in de uitgave voor nog een jaar. Deze eerste keer betaalde Sportpromotie Ameland dat, maar het is niet te zeggen dat die een volgende keer weer bijspringt.

VTON en KNVB

VTON ondersteunt inmiddels meer dan 3000 trainers bij 125 verenigingen. Hoofddoelstelling is jeugdvoetbal in de regio verbeteren.

De KNVB is op de hoogte van de ontwikkelingen. “Harstikke mooi dat Amelandia en Geel Wit aan een gezamenlijk doel werken,” besluit de enthousiaste voetbalcoach. “Dat is mooi voor het hele eiland.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *