Amelanders op Fries Kampioenschap Tikkertje

DRACHTEN – Drie Amelanders deden mee aan het Fries Kampioenschap Tikkertje in Drachten. Ze haalden niet het podium, maar hadden wel een geweldige dag. Op woensdag 18 december deden Thijs de Boer, Remon de Groot en Nyna Metz mee aan het tikkertje kampioenschap.

Het drietal had zich al op 27 november geplaatst voor het FK door het Amelander Kampioenschap te winnen. Thijs werd de eerste Amelander Tikkampioen, Remon en Nyna werden tweede en derde.

In Drachten stonden 48 kinderen aan de start, die ieder in hun eigen gemeente de voorrondes hadden gewonnen. Onder de 48 kinderen waren 44 jongens en 4 meisjes.

Thijs moest de spits afbijten: als allereerste van alle poules moest hij als tikker het veld in; een veld, zo groot als een half volleybalveld met allerlei obstakels. Het lijkt makkelijker dan het is, want tussen al die obstakels door krijgt de tikker 25 seconden de tijd om de loper te tikken.

Een lastig klusje! Vier scheidsrechters – op iedere hoek van het veld staat er een – zien erop toe of de ander geraakt wordt.

Thijs stond in de poule zijn mannetje, scoorde heel hoge punten en mocht uiteindelijk door naar de volgende ronde.

Nyna, op Ameland nog derde, had het moeilijker. Als een van de jongsten zat zij in een poule met jongens uit groep 8 die wel twee koppen groter waren dan zij. Desalniettemin wist ze toch een keer de volle 25 punten te pakken: als de tikker achter je aan zit en je blijft rondjes om de kast lopen, wordt het voor de tikker des te moeilijker. Eén keer gaf Nyna zelf eerlijk aan dat ze getikt was; geen van de scheidsrechters had gezien dat ze was geraakt. Uiteindelijke had Nyna niet genoeg punten om de volgende ronde te halen.

Remon bleef de hele eerste ronde gefocust. Hij had de grote bekers zien staan die de uiteindelijke winnaar mee naar huis mocht nemen. Die wilde hij ook wel!

Hij begon de pouleronde geweldig goed, wist zelfs alle drie keren als loper 25 seconden uit handen weg te blijven van de tikker. Daardoor ging ook Remon, net als Thijs, door naar de volgende ronde.

De beste 24 bleven over. Hierbij werd een knock out systeem gespeeld. Dat wil zeggen dat je één tegenstander hebt. Daarbij ben je een keer de tikker en een keer de loper. Een rekensommetje is snel gemaakt: Thijs tikte zijn tegenstander al in 5 seconden, wat betekende dat hij minimaal 5 seconden uit handen moest blijven van de tikker. Dat was voor Thijs niet zo moeilijk. Het lukte hem zelfs om 25 seconden vrij rond te lopen. Daarmee zat Thijs bij de laatste 12 van Friesland!

Remon had een moeilijkere partij. Toen hij als eerste 25 seconden nodig had om bij de tikker weg te blijven, deed zijn tegenstander daarna precies hetzelfde: die bleef ook 25 seconden weg bij Remon. Ze moesten dus samen nog een keer. Na een korte pauze om op adem te komen staken beide jongens de hand op om weer door te spelen. Dit keer lukte het Remon om de loper nog op de laatste 8 seconden te tikken. Hij wist dus dat hij 17 seconden bij de tikker weg moest blijven. Helaas was zijn tegenstander net iets sneller. Remon lag er uit en kon alleen nog maar kijken naar die enorme beker die nog steeds op de tafel blonk.

Thijs begon sterk aan zijn kwartfinale: de laatste 12. Hij tikte een kleine snelheidsduivel binnen 13 seconden. Dan zou je denken dat het te doen is, omdat Thijs tijdens de voorrondes duidelijk liet zien dat 25 seconden wegblijven van een tikker best haalbaar is. Met een grote voorsprong begon hij aan de laatste ronde. Helaas was zijn naamgenoot uit de gemeente Opsterland wel heel erg snel; die tikte de Amelander kampioen al in 3 seconden.

Deze zelfde Thijs van der Vinne werd uiteindelijk ook Fries Kampioen Tikkertje!

Een waanzinnige middag in een geweldig mooie iSpace hal in Drachten, een DJ en een fantastische organisatie.

Reken maar dat Ameland volgend jaar weer van de partij is!

Door Martine Kienstra

lees hier Thijs is Tikkertjekampioen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *