Amelanders in Dokkum bij Henk Bleker

DOKKUM – Een delegatie van 18 Amelanders zat gisteravond in Theater Sense in Dokkum voor een agrarisch seminar. Rabobank Noordoost Friesland organiseerde de avond en nodigde staatsecretaris Henk Bleker en professor Ruud Huirne uit om wat balletjes op te werpen over de voedselproblematiek van de wereld en de taak van de agrarische sector. Over niet al te lange tijd moeten er 9 miljard mensen worden gevoed.

De boeren van Ameland spelen in de voedselproductie hun rol.

Roel Cazemier, oud burgemeester van Ameland en huidige burgervader van Dinkelland, was de spreekstalmeester.

Er zaten vooral melkveehouders en aardappelboeren in de zaal, uit Noordoost Friesland en van Schiermonnikoog en Ameland. Professor Huirne hield de zaal voor dat er ruimte blijft op de wereldmarkt voor Europese melk. Alleen worden de marges kleiner. Hij schetste wat een goede ondernemer onderscheidt van een slechte. Een goede ondernemer heeft geestdrift, is innovatief, is op de hoogte en let op de markt. Een slechte ondernemer verliest zijn energie aan complotten, kijkt te weinig in de spiegel, mijdt vergaderingen en veracht zijn markt. Een goede ondernemer kan in het huidige klimaat geld verdienen door micromanagement, is Huirnes idee.

Henk Bleker was de tweede spreker. “We maken er een mooie avond van.” De staatsecretaris paart serieuze informatie aan grap en politieke hint.

De politicus schetste de drie probleemgebieden. We moeten ons druk maken om de volksgezondheid en daarom antibioticagebruik in de agrarische sector terugdringen, we moeten het mestprobleem oplossen door van mest weer een grondstof te maken en we moeten de discussie aan over de schaalgrootte van bedrijven in Nederland. “Lucas en Gea vertellen waar het in de politiek om gaat.” Lucas en Gea staan voor nuchterheid. “Als het goed gaat moet je nuchter blijven,” is Blekers devies.

“Ten aanzien van het natuurbeleid zijn we de afgelopen jaren doorgeschoten. We zitten nu met de gebakken peren.” Het wordt tijd om de ganzenproblematiek aan te pakken, concretiseerde de staatssecretaris en hij noemde zonder omhaal prikken, vangen, bejagen, vergassen (mag niet) en nekomdraaien als mogelijkheden om de groei uit de ganzenpopulatie te halen. “Of een spuitje geven,” voegde hij er met een knipoog aan toe.

Bleker had het ook over Nieuw Realisme: op grote schaal landbouwgrond aankopen voor natuurdoeleinden is van de baan en de regelingen waaruit boeren geld kunnen krijgen als ze bijvoorbeeld ganzen gedogen op hun land, worden geminimaliseerd.  

Bij de toehoorders gingen deze woorden er in als Gods woord in een ouderling. 

Hebben de Amelander boeren veel nieuws gehoord? Nou, nee dat niet, maar het was een vermakelijke avond en Bleker bevestigde met zijn uitspraken de richting die dit kabinet geeft aan de ontwikkelingen.

Cazemier vatte samen: “Er is een goede toekomst voor goede ondernemers in de agrarische sector in dit gebied.”

De drie sprekers kregen tot slot een mand met regionaal lekkers en het boek 'Boeren op Ameland.' Cazemier begon meteen te bladeren; hij kwam vele bekende gezichten tegen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *