Amelander walvis terug op Ameland

LEIDEN – Naturalis bouwde het acht meter lange skelet  van de bultrug die vorig jaar op het Amelander Suudwest lag voor het oog van het publiek in elkaar. Zondag verhuist het bultrugskelet naar het Natuurcentrum op Ameland. Het publiek kon op een scherm de filmpjes van de bultrug op strand van Ameland zien; de filmpjes zijn door Persbureau Ameland gemaakt.

Direct na de stranding op 8 oktober vorig jaar kwam een team van NCB Naturalis in actie om de walvis te bergen. Na schoonmaak van het skelet is het toegevoegd aan de natuurhistorische collectie. Nu is het tijd het dier op te bouwen voor de ogen van het publiek. Dat gebeurde tijdens het NS Try Out festival in Leiden, van 14 tot en met 16 oktober. Na afloop keert Hollus, zoals de Amelanders het dier liefkozend hebben genoemd, terug naar het eiland om daar  in het Natuurcentrum tentoongesteld te worden.

De Noordzee is een van de rijkste zeeën ter wereld; er zwemmen tal van zeezoogdieren rond. Als er dode walvisachtigen op onze kuste stranden, komt NCB Naturalis in actie. De kadavers worden geborgen en schoongemaakt en de skeletten toegevoegd aan de natuurhistorische collectie.

Walvissen is de nieuwe familietentoonstelling van Naturalis waarin je te weten komt hoe walvissen en dolfijnen geëvolueerd zijn, hoe ze nu leven en welke grote strandingen we in Nederland hebben gehad. Gigantische skeletten hangen aan het plafond; van een 12 meter lange Zuidkaper tot de bijzondere narwal, een walvis met een meterslange slagtand. Levensgrote modellen, interactieve opstellingen en filmbeelden vullen de zaal. Walvisgeluiden prikkelen de oren. Met het betreden van de tentoonstelling Walvissen, daal je af in de diepzee.

Ook op de Walvissen tentoonstelling zijn filmpjes van Persbureau Ameland te zien.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *