Amelander Musea verwerft duinlandschap Germ de Jong

NES – De Stichting Amelander Musea heeft onlangs een schilderij verworven van Germ de Jong. Het schilderij, met als titel 'Ameland', is een duinlandschap.

De Jong schilderde het werk in 1954, in een periode dat hij vaak zijn zomervakanties op Ameland doorbracht.

Germ de Jong (1886-1967) wordt gerekend tot de groep van kunstenaars die bekend is geworden als de Bergense school, een kunststroming die in de Eerste Wereldoorlog in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen ontstond. Werk van kunstenaars uit die periode – Leo Gestel, Dirk Filarski, de broers Piet en Matthieu Wiegman en Mommie Schwartz – is nog steeds gewild. Zij beeldden in expressionistische stijl de werkelijkheid uit zoals zij die ervoeren. Dat leverde vaak sombere, krachtige werken op, waarbij ze doorgaans kozen voor aardkleuren die in forse penseelstreken werden neergezet zonder al te veel details.

Ook Germ de Jong schilderde in deze stijl, al maakte hij ook meer transparante, kleurrijke werken. Hij is nationaal en internationaal vooral bekend geworden door zijn bloemstillevens. De laatste grote tentoonstelling met werk van De Jong was in 1990 in Museum Kranenburgh in Bergen.

Met de recente aankoop hebben de Amelander Musea nu vier olieverfschilderijen van Germ de Jong. In de collectie bevinden zich ook enkele tekeningen en aquarellen.

 lees hier over Germ de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *