Amelander meisjes voetballen in Olympisch Stadion

NES – Wat begon als een sprookje tijdens het schoolvoetbal in 2018, waarbij Sarah Kienstra samen met een aantal van haar klasgenoten zesde van Nederland werd, resulteert op zaterdag 17 augustus in voetballen in het Olympisch stadion te Amsterdam.

In 2018 haalde een aantal leerlingen van de Kardinaal de Jongschool in 2018 (toen nog groep 6, nu net aan het begin van groep 8) de landelijke finales in Zeist. Dat sportmuisje kreeg een staartje. Die bewuste dag was er een om nooit te vergeten: voetballen op de KNVB Campus samen met nog vijf beste scholen uit heel Nederland.

Het was een KNVB-evenement en de voetbalbond wist goed uit te pakken. Gedurende de voetbaldag konden de kinderen meedoen aan een spectaculair voetbalpark.

Naar aanleiding daarvan wisten de mannen van Dr. WoooW de weg naar Ameland te vinden om daar vervolgens in februari in samenwerking met de buurtsportcoaches voor de Amelander jeugd een voetbalpark neer te zetten.

#TeamLaLeague

En of dat nog niet genoeg was, werd een van de buurtsportcoaches, Martine Kienstra, moeder van voetbalsters Lisa en Sarah, benaderd om met haar dochters mee te doen aan #TeamLaLeague.

#TeamLaLeague is een fondsenwervende actie voor meiden in Nederland, waarvan de opbrengsten naar voetballende meisjes in Brazilië en Nicaragua gaan. Een centrale rol in de actie is weggelegd voor 41 profvoetbalsters uit de Eredivisie Vrouwen, die als coach van een eigen team via social media meisjes oproepen bij hen in het team te komen. De coach en de meisjes gaan vervolgens proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

Chantal Schouwstra

Lisa en Sarah hebben eerst een coach gezocht, een eredivisie speelster die in de buurt van Ameland voetbalt. Immers ze moesten, om deel te nemen, een contract ondertekenen. Een contract als bewijs van deelname en waarmee ze beloven meer dan € 50,- op te halen. De keus viel op Chantal Schouwstra, speelster bij de vrouwen van SC Heerenveen en logistiek het beste haalbaar.

Op vrijdagavond 15 maart werden Lisa en Sarah uitgenodigd voor een wedstrijd van de vrouwen Heerenveen tegen Achillis’29. Die wedstrijd werd met 8 – 0 gewonnen door de vrouwen met de pompblêden.

Na afloop van de wedstrijd mochten Lisa en Sarah hun contract ondertekenen en maakten ze voor het eerst kennis met Chantal. Het werd een bijzondere ontmoeting. Mama Martine zag kansen om als buurtsportcoach ook de andere Amelander meisjes hierbij te betrekken.

Daar, in de bestuurskamer, is het idee ontstaan om er voor te zorgen dat er nog meer geld kon worden opgehaald door de coach en haar pupillen. Al het sponsorgeld ging rechtstreeks naar het goede doel.

Voetbaltraining op Ameland

Chantal Schouwstra kent Ameland en zij wilde wel samen met nog twee voetballende vriendinnen een training verzorgen voor alle Amelander meisjes. Op dinsdag 23 april kwamen Chantal Schouwstra, Caroline Verleg en Keepster Justine van der Werff naar het eiland.

Fietsverhuur Metz uit Buren had ervoor gezorgd dat de meiden zich per fiets konden verplaatsen. Naar het voetbalveld, maar ook om na afloop de rest van het eiland te verkennen.

Vooraf konden de meisjes van Ameland zich aanmelden. Voor € 7,50 kregen zij gedurende twee uren een geweldig leuke training en na afloop was er ruimte voor foto’s en handtekeningen.

Niet alleen meisjes die lid zijn van Amelandia of Geel-Wit, iedereen die het maar leuk vond om te voetballen was welkom. Uiteindelijk deden er 41 meisjes mee, en omdat het zowel meisjes uit Hollum, Ballum, Nes en Buren waren, hebben de beide voetbalverenigingen de reiskosten van de voetbaltrainsters gesponsord.

KNVB Campus

De finaledag van #TeamLaLeague was op zondag 12 mei op de KNVB campus te Zeist. Beide zussen Kienstra moesten ’s ochtends al om 9.00 uur al aanwezig zijn. Het betekende een nachtje in een hotel in de buurt. Ze waren op tijd om tijdens de opening mee te lopen met de eredivisie speelsters.

Gedurende de hele dag werden er trainingen gegeven. Coach Chantal Schouwstra liep met ‘haar’ meiden mee. Er werd niet alleen keihard getraind, Lisa en Sarah konden ook nog gescout worden voor de finaledag van 17 augustus in het Olympisch Stadion te Amsterdam. In Zeist werd die middag het bedrag overhandigd aan een zestal meisjes, die speciaal voor deze bijzondere dag uit Nicaragua en Brazilië waren overgevlogen. De 255 deelneemsters en 41 coaches hadden samen € 56.875,- opgehaald. Lisa en Sarah hebben daaraan bijgedragen door klusjes te doen, lege flessen op te halen en strandspulletjes te verkopen.

Voetbalsprookje

Voor Lisa en Sarah eindigde het voetbalsprookje nog niet, want gedurende deze dag werden ze gevolgd door de cameramensen van LaLeague. Als je van Ameland komt heb je soms een streepje voor. Lisa en Sarah werkten mee aan de aftermovie en hun moeder de buurtsportcoach werd uiteindelijk gevraagd om bij de persconferentie van de organisatie van La League aanwezig te zijn. Samen met Plan International, Women Win, de Johan Cruijff Foundation, Sportsgen, Eredivisie Vrouwen, UEFA Foundation for Children werd er een heerlijk lunch genuttigd en werden er presentaties gegeven door genoemde organisaties. Ook de meisjes uit Brazilië en Nicaragua gaven een presentatie waarom het voor hun zo belangrijk was om als meisje te voetballen.

Olympisch Stadion

Vlak voor de zomervakantie kregen Lisa en Sarah te horen dat ze waren geselecteerd voor de selectie van #TeamLaLeague.

Op zaterdag 17 augustus zullen ze de finale voetballe in Amsterdam, samen met hun coach Chantal, tegen andere coaches van de eredivisie en hun teams.

Hoe dit afloopt horen we nog.

Dus voor alle meiden die willen voetballen: LaLeague vertelt het verhaal van de waarde van voetbal voor meiden. Het draagt voor meiden naast beweging en plezier ook bij aan hun eigenwaarde, kracht en zelfvertrouwen.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *