Ameland: Zilveren Quality Coast Award

ROCKANJE – Wethouder Will Bakema ontving op woensdag 18 mei 2011 in strandpaviljoen View in Rockanje voor Ameland de zilveren Quality Coast Award uit handen van juryvoorzitter Hendrik Oosterveld namens de Vereniging Kust & Zee. Door het behalen van het keurmerk heeft Ameland wederom internationale erkenning gekregen in het streven naar een zo groot mogelijke kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme. Voor 2009 en 2010 ontving Ameland als enige Waddeneiland ook al de Quality Coast Award.

Dit jaar heeft de Coastal & Marine Union-EUCC, waarvan de Vereniging Kust & Zee onderdeel is, nieuwe kwalificaties geïntroduceerd voor de award. In plaats van de toevoeging van één of twee sterren hanteert zij drie kwalificaties: brons, zilver en goud. Met een rapportcijfer van 8.0 eindigde Westvoorne op nummer 1 van de top 10. Ameland scoorde een totaal van 7.7 punten en kreeg zilver toebedeeld. In de puntentelling scoort Ameland voornamelijk goed op milieu.

Gemeente Ameland wint QualityCoast publieksprijs

Tijdens de uitreiking van de QualityCoast Awards in Westvoorne afgelopen woensdag presenteerden de gemeenten van de Nederlandse QualityCoast Top 10 hun meest aansprekende idee op het gebied van duurzaamheid. Het idee van de gemeente Ameland om in de QualityCoast bestemmingen van duurzaamheidsiconen een beleving te maken, kreeg van de aanwezigen de meeste stemmen. Gemeente Ameland mag dit idee nu op kosten van Kust & Zee presenteren tijdens het volgende Europese QualityCoast Event.

Gemeenten verbinden zich met de QualityCoast award aan de afspraak om zichzelf doorlopend te verbeteren op het gebied van natuur en landschap, cultureel erfgoed, lokale identiteit en milieu. De uitwisseling van ideeën zoals deze draagt hier aan bij.

Het idee van de gemeente Ameland heet “een zoektocht naar duurzaam kusttoerisme”. Zij wil van duurzaamheid een beleving maken door het creëren van een bedevaart langs de duurzaamheidsiconen. Via een telefoon met GPS krijgt de gebruiker ter plaatste uitgebreide informatie over bijvoorbeeld een broedkolonie lepelaars, een gratis strandbus, een duurzaam paviljoen, duurzame energievoorziening bij openbare gelegenheden of elektrische oplaadpunten. De gebruiker wordt aangespoord om meerdere iconen te bezoeken en via deze weg meer bekend te raken met het keurmerk QualityCoast. Dit concept zal kunnen worden uitgebreid naar alle QualityCoast gemeenten om een Coastal Pilgrimage langs de duurzame Europese kust te beleven.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *