Ameland Vertel! vertelde over Rixt

BUREN – Het verhaal van Rixt van het Oerd is de overbekende legende die speelt op Ameland. Er zitten ook minder bekende aspecten aan de vrouw, die ook wel de heks van het Oerd wordt genoemd. Wat gebeurde er bijvoorbeeld die nacht toen haar zoon verdronk en hoe ging het daarna verder met Rixt?

Op 28 december vertelde Ameland Vertel! verhalen rond Rixt in Museum Swartwoude in Buren. Op 29 maart 2020 wordt deze voorstelling nog eens herhaald, tijdens de afsluiting van de tentoonstelling over Rixt. De vertelgroep heeft het oorspronkelijke verhaal aangevuld met dat van de kapitein wiens schip vergaat, met dat van de maan die toekijkt en het eiland overziet, met dat van de dominee die zich over de waanzinnig geworden Rixt ontfermt. De zee, die van alle tijden is en veel heeft gezien en meegemaakt, relativeert. Er strijkt zelfs een chagrijnige Amelander meeuw neer die nog een rekening met de zonderlinge vrouw te vereffenen heeft.

De verhalen van Ameland Vertel! werpen een nieuw licht op de figuur van Rixt en de gebeurtenissen in die verschrikkelijke nacht, lange tijd geleden.

De verhalen worden binnen verteld, tussen de foto's en teksten van Luc ten Klooster. Samen met de panelen in de museumtuin vormt dat werk de expositie over Rixt, die nog tot 1 april 2020 in Museum Swartwoude te zien is.

⇒ lees hier meer over Ameland Vertel!

lees hier meer over Vertellen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *