Ameland Vertel! brengt verhalen rond Rixt

Geplaatst op: 27 december 2019 - Categorie: Kunst & Cultuur

BUREN - Het verhaal van Rixt van het Oerd is de overbekende legende die speelt op Ameland. Er zitten ook minder bekende aspecten aan de vrouw, die ook wel de heks van het Oerd wordt genoemd. Wat gebeurde er bijvoorbeeld die nacht toen haar zoon verdronk en hoe ging het daarna verder met Rixt?

Op 28 december vertelt Ameland Vertel! vanaf 16.00 uur verhalen rond Rixt in Museum Swartwoude in Buren. De vertelgroep heeft het oorspronkelijke verhaal aangevuld met dat van de kapitein wiens schip vergaat, met dat van de maan die toekijkt en het eiland overziet, met dat van de dominee die zich over de waanzinnig geworden Rixt ontfermt. De zee, die van alle tijden is en veel heeft gezien en meegemaakt, relativeert. Misschien strijkt er zelfs een chagrijnige Amelander meeuw neer die nog een rekening met de zonderlinge vrouw te vereffenen heeft.

De verhalen van Ameland Vertel! werpen een nieuw licht op de figuur van Rixt en de gebeurtenissen in die verschrikkelijke nacht, lange tijd geleden.

Bezoekers van Museum Swartwoude kunnen in de middag van 28 december met hun entreebewijs van het museum naar de voorstelling. De vertelgroep zet een hoge hoed neer voor een vrijwillige bijdrage.

De verhalen worden binnen verteld, tussen de foto's en teksten van Luc ten Klooster. Samen met de panelen in de museumtuin vormt dat werk de expositie over Rixt, die nog tot 1 april 2020 in Museum Swartwoude te zien is.

⇒ lees hier meer over Ameland Vertel!

lees hier meer over Vertellen

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?