Ameland trekt gratis Openbaar Vervoer kar

BUREN – Ameland heeft als eerste in Nederland gratis openbaar vervoer. De reizigers die niet hoeven te betalen voor de bus op het eiland moeten 65 jaar of ouder zijn en het geldt alleen voor Amelanders. Het is een proef voor een jaar, gerekend vanaf 1 april 2006.
Ameland en busonderneming Arriva zijn trots op de overeenkomst die tussen gemeente, Arriva en vijf ondernemers is gesloten. De busonderneming betaalt een derde van de kosten. Gemeente Ameland en de vijf ondernemers, Hotel Buren aan Zee, Camping De Kiekduun, Recreatieoord Klein Vaarwater, Amelander Paradijs en Hotel De klok delen de rest. Het experiment kost ongeveer € 46.000,–. “Er wordt in Nederland veel over gratis openbaar vervoer gepraat. Op Ameland gaat men verder dan praten”, zegt Michel van Hulten, pleitbezorger van gratis openbaar vervoer.
Hans Lesterhuis heeft goede moed dat de proef slaagt: “vanuit Ameland begint de victorie”.
Aan het eind van dit jaar wordt bekeken of de gratis buslijn wordt voortgezet.
Voor Arriva hoeft het niet zo nodig. De busonderneming is niet een voorstander van gratis openbaar vervoer. Arriva ziet meer heil in andere acties om mensen de bus in te krijgen, zoals de euro actie. Reizigers kopen tijdens die actie voor één euro een kaartje.
Terschelling en Schiermonnikoog werken op hun eilanden soortgelijke plannen uit met Arriva. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *