Ameland top van Nederland met virusdeeltjes

BALLUM – De derde coronagolf op Ameland is opgelopen tot 40 positieve coronatests, sinds 1 april en 187 sinds eind september 2020. Toen begonnen de besmettingen op Ameland te tellen en sindsdien laat de gemeente drie golven zien: oktober 2020, half december 2020 en de derde golf die sinds 1 april 2021 te constateren valt. Ameland heeft de laatste dagen een groot aantal virusdeeltjes in het rioolwater en zit in de top van Nederland. Ameland telt 536,69 virusdeeltjes omgerekend naar 100.000 inwoners en dat aantal is stijgende. Landelijk is dat 275,92 en dalende.

Aantekening

Hierbij dient te worden aantegekend dat de berekening van het aantal virusdeeltjes uitgaat van de eilander bevolking, terwijl er in werkelijk duizenden gasten op het eiland verkeren. Er is nog steeds geen fomule om dat correct te berekenen. Blijft staan dat het aantal virusdeeltjes in het Amelander rioolwater stijgende is. Dat betekent dat de eilanders en de gasten voorzichtigheid moeten betrachten en de coronamaatregelen moeten blijven volgen: met één persoon boodschappen doen, mondkapje op, afstand bewaren en handhygiëne volhouden.

Gemeente Ameland roept via social media op om thuis te blijven bij klachten en een test aan te vragen. Veiligheidsregio Fryslân verspreidt adviezen voor wie een bezoek aan de Waddeneilanden brengt. Verder is het advies om niet gaan winkelen, maar om boodschappen te doen en om dat vervolgens niet met het hele gezin, maar alleen te doen.

Dinsdag 16 februari 2021 startte het vaccineren op Ameland. In totaal werden 465 eilanders geprikt; 75-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van De Stelp en aanleunwoningen. Op 23 maart ontvingen zij hun tweede prik. Op 22 maart kreeg ook een grote groep 65-plussers hun eerste vaccinatie. Op 19 april konden zij hun tweede prik halen en de Amelanders tussen de 60 en 65 jaar hun eerste.

Winkels en terrassen deels open

Een eerste voorzichtige stap in het openingsplan is gezet. De avondklok is vervallen en zijn we alweer vergeten. Onder voorwaarden zijn terrassen open van 12.00 uur tot 18.00 uur, winkels kunnen klanten ontvangen zonder winkelafspraak en studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen 1 dag per week les op locatie volgen. Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. 

De basisregels blijven belangrijk: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. 

Sneltets

Medical Ameland is ondertussen begonnen met het aanbieden van sneltests voor mensen zonder corona-verschijnselen, die zeker willen zijn dat ze niet besmet zijn. Wie die verschijnselen wél heeft, moet zich bij de arts melden voor de reguliere coronatest.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *