Ameland tegen Wadden als Werelderfgoed

De meerderheid van de Amelander gemeenteraad stemt tegen plaatsing van de Wadden op de Werelderfgoedlijst. Waar Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog voor stemden, waren op Ameland de fracties van Algemeen Belang Ameland, Ameland ’82 en de helft van het CDA tegen. Slechts de fractieleden van de PvdA en een CDA’er willen deel uitmaken van een Werelderfgoed. Op Texel is men, op het moment dat Ameland beslist, nog niet uitgediscussieerd.
angsthazen en broekpoepers
Nog steeds overheersen angst en wantrouwen. Een deel van de eilanders is bang voor meer regels. “Ik ben bang dat het werelderfgoed straks wordt gebruikt in procedures”, meent raadslid Oene de Vries van het CDA. De Vries is bevreesd dat dit of dat straks niet meer mag omdat het Waddengebied een werelderfgoed is.
De nominatie van de Waddenzee als werelderfgoed kent de voorwaarde dat er draagvlak onder de bevolking is. De raad representeert de bevolking.
Jan Verbiest van Ameland ’82 hoort wantrouwende opmerkingen uit zijn achterban. Hij wordt vaak op zijn schouder getikt door burgers die dan zeggen dat het werelderfgoed maar niet moet. Voor Verbiest is dat een teken dat er geen draagvlak bestaat. “Bij mij tikken mensen mij op de schouder en zeggen juist dat wij een goed standpunt innemen”, zegt Tonny Overdiep (PvdA). De fractie van deze partij ziet het predikaat werelderfgoed als een beloning en stemt voor. Het meest pijnlijke aan de zaak vindt Overdiep de eilanden niet in staat zijn een gezamenlijk standpunt in te nemen. Terschelling, Schier en Vlie voor, Texel weet het nog niet. Ameland als enige tegen.
Jan Wijnberg (ABA) heeft van de ABA leden zowel voor- als tegenstemmers gehoord. “Wij komen tot de conclusie dat we het risico niet moeten nemen.”
geschiedenis schrijven
Opvallend is dat de meeste tegenstemmers ook geen brood zien in het project “Waar wilt u naar toe met het eiland”. Binnen het kader van dit onderzoek komt juist naar buiten dat de erfgoedstatus prima in te passen is in de toekomstvisie die Ameland aan het ontwikkelen is. Algemeen wordt aangenomen dat de erfgoedstatus het Waddengebied geen windeieren zal leggen.
Burgemeester Paul Verhoeven meent dat de Amelander raad een kans gemist heeft. “Jullie hadden geschiedenis kunnen schrijven door de angsten te ontzenuwen.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *