Ameland Tai Chi land

BALLUM – Ameland krijgt er een vierde groot sportevenement bij. Op 25 en 26 maart wordt het eerste Ameland Tai Chi Chuan festival georganiseerd. Gemeente Ameland, rederij Wagenborg, Stichting Sportpromotie Ameland en Fundamental Tai Chi hebben daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.
Het eerste Ameland Tai Chi Chuan festival wordt gezien als een try out. Pas volgend jaar worden er wedstrijden toegevoegd aan het festival.“We beginnen klein”, zegt voorzitter van SPA, Ger van Langen. De drie andere sportevenementen zijn ook klein begonnen en hebben inmiddels een kampioenstatus: Open NK Beach Rugby in juni, het Open NK Offroad Triatlon in september en het Fries Kampioenschap halve marathon in december tijdens de Adenture Run.
Fundamental Tai Chi directeur Hans Lauxen neemt het Tai Chi Chuan deel van de organisatie voor zijn rekening. Tai chi is een training van lichaam en geest, waar zachtheid het overwint van hardheid. Tai Chi betekent ‘bron van alles’. Chuan is de vertaling van ‘vechten’. “Tai Chi is goed voor je conditie en goed om te ontspannen”, zegt Lauxen.

Het festival wordt de eerste keer in Nes gehouden. “Het is absoluut de bedoeling om het over het hele eiland te verspreiden.” Het festival wordt gevuld met trainingen, workshops, een Chinese markt, met als klap op de vuurpijl een oefening op het stand bij Nes, waarbij de meester op een podium in de Noordzee de oefeningen demonstreert.
Fundamental Tai Chi wil in 2009 of 2010 het wereldkampioenschap Tai Chi in Nederland organiseren. Misschien wel op Ameland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *