Ameland speelt tien jaar rugby

NES – Het Ameland Beach Rugby Festival wordt voor de twaalfde keer georganiseerd en ABRS, Ameland Beach Rugby Seals, bestaat tien jaar.

Tien jaar geleden begon Ger van Langen, grondlegger van het Ameland Beach Rugby Festival, met een aantal enthousiaste Amelander jongens te ballen op het strand. Rugby kon je het toen nog niet noemen, de regels waren onbekend, de bal handling was nul, maar het enthousiasme was groot. Peter Bus en Jan Schalks brachten het team de grondbeginselen van het rugby bij. Iedere week reisden ze speciaal naar Ameland om de jongens te trainen. Na een aantal maanden werd Ameland ingeschreven voor het toernooi onder de naam ABRS.

De eerste jaren speelde het heren team mee in de Veteranen Klasse. Na een aantal jaren werd de overstap gemaakt naar de Recreatie Klasse. Het team stond op dat moment onder de bezielende leiding van international Lammert Ruiter. Dat jaar werd de achtste plaats behaald, het grootste succes tot nu toe.

Een jaar na de oprichting van ABRS heren, begon een aantal fanatieke dames ook te stoeien in het zand. Ze hadden het jaar ervoor de verrichtingen van de heren gezien en dachten van: Dat kunnen wij ook.  Ze sloten zich aan bij de heren en kregen ook training van Peter en Jan. De trainingen waren pittig, maar de gezelligheid na afloop maakte veel goed. Het beste resultaat van de dames was een zevende plaats, ook onder leiding van Lammert.

Hoogtepunten uit de afgelopen jaren zijn er talrijk. Natuurlijk die fantastische zevende en achtste plaats. Maar ook de  training met het Nederlands Team, de trainingen van toenmalige bonscoach Erik Hengenveld en Gerrit Dekker, die regelmatig de reis naar Ameland maakten om de trainingen te verzorgen. De trainingen van Des Tui, international van Samoa, die al een aantal jaren op Ameland komt om de jeugd op de scholen bekend te maken met de rugbysport en daarna de Ameland Seals nog eens traint. Een ander hoogtepunt was het jaarlijkse uitje naar het beach toernooi van Oemoemenoe. Helaas bestaat dit toernooi niet meer. Het spelen van het Ameland Beach Rugby Toernooi is voor de Seals ieder jaar weer een hoogtepunt. ABRS gaat er vol voor en met goed spel wordt er menig partij gewonnen en na afloop is het altijd groot feest, daar staan de Amelanders om bekend.

Ondertussen wordt de Amelander jeugd ook klaargestoomd voor het beach rugby. Iedere maandagavond komen er zo’n 30 jeugdspelers op het strand bijeen voor een training van de ABRS. Op deze manier is de toekomst en de doorstroming van ABRS gewaarborgd.

Van de heren en dames van het eerste uur zijn er nog maar weinig over, veel zijn er al gestopt. Een aantal heeft zich definitief op het vaste land gevestigd en heeft zich daar aangesloten bij een rugbyclub. Een mooi voorbeeld is hiervan Inge Visser. Inge begon in 2003 bij ABRS. Ze verhuisde naar Purmerend en ging spelen bij AAC en werd international. Nu is ze een vaste waarde in het Nederlands 7’s team en gaat ze vol voor het behalen van Olympische spelen.

Bron: Martin Kooiker en Wilbranda van Bavel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *