Ameland Schoonste Strand van het land

BALLUM – Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De grote winnaar werd het strand van Ameland. Jury en inspecteurs stelden daarnaast vast dat het langs de gehele Nederlandse kust weer schoner is geworden. 

De jury noemde de winst van Ameland een terechte beloning voor de onvoorstelbare kwaliteit van het strand op het Waddeneiland. Voor het eerst sinds de start van de inspecties mocht de jury een tien uitdelen. Op Ameland klopte alles dit jaar: van paviljoen tot parkeerplaats en van de vloedlijn tot de verre omtrek van de opgangen. Een ontzettend knappe gezamenlijke prestatie van gemeente, ondernemers, bewoners en bezoekers. Vele vrijwilligers zorgen ervoor dat het strand van Ameland het schoonste strand is geworden. Twee voorbeelden hiervan zijn de strandschoonmaakacties van de Juttersvereniging Ameland en milieujutactiviteiten van Sier aan Zee en haar gasten. 

Inspecties in coronatijd 

Het strandseizoen begon door de coronapandemie later dan gebruikelijk. Daardoor had de organisatie minder gelegenheid om de stranden, paviljoens en opgangen te controleren. Om toch tot een volwaardige, betrouwbare en transparante meting van de schoonheid te komen, organiseerde Strand Nederland een kleiner aantal professionele en intensieve metingen van de drukst bezochte stranden. Door slim te plannen en hard te werken is het in korte tijd gelukt de volledige Nederlandse kust in kaart te brengen door middel van 71 inspecties, uitgevoerd door 8 inspecteurs op 36 locaties. Van het zuiden van Zeeland tot en met de stranden van de Waddeneilanden. 

Ameland wint ook de prijs voor duurzaamste paviljoen van Nederland 

Behalve de prijzen voor het Schoonste Strand, maakte de jury ook de winnaar bekend van het duurzaamste paviljoen van 2020. Strandpaviljoen Sjoerd mag zich gelukkig prijzen met deze eretitel. Floris Oud, exploitant Strandpaviljoen Sjoerd: “Natuurlijk zijn wij hartstikke trots op deze prijs! Onze bedrijfsvoering draait om uitstekend gastheerschap. Maar daarnaast vinden wij het heel belangrijk om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Wij bevinden ons middenin de natuur. Sjoerd wil over vijftien jaar niet een vlot zijn dat drijft op de Noordzee. Zo is bijvoorbeeld ons verpakkingsmateriaal biologisch afbreekbaar. Niet pas het afgelopen seizoen of sinds vorige zomer. Nee, al ruim tien jaar. Dankzij onze zonnepanelen en -collectoren verbruiken wij tot wel 75% minder energie dan andere strandpaviljoens doen. Zo zijn er nog tal van duurzame oplossingen die wij toepassen bij Sjoerd. En ja, ik spreek steeds over wij. De wind staat in onze zeilen en dat komt door de fantastische en hechte club waar Sjoerd op draait. Deze prijs is van iedereen: een prachtige beloning voor 100% teamwork!” 

Over de verkiezingen 

Strand Nederland en Stichting Nederland Schoon werken transparant, zodat andere ondernemers en gemeentes kunnen leren van de goede resultaten. Daarom zijn de inspecties voor het Schoonste Strand in te zien via de monitoringsapp van de inspecteurs. Kijk op strandinspecties.nl voor de gegevens van alle stranden. 

De Strandverkiezingen worden georganiseerd door Strand Nederland en worden ondersteund door de Green Deal Schone stranden, Stichting Nederland Schoon, Koninklijke Horeca Nederland, Blauwe Vlag/Green Key en horecavakblad Entree. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *