“Ameland ligt boven Groningen”

HILVERSUM – Ameland en Terschelling liggen boven Groningen. Dat zegt de reporter Willem de Gelder van Radio 1. Er gaat dus wel degelijk iets boven Groningen, wil hij er maar mee zeggen.

De Gelder mengt zich in het rumoer rond de gasboring op Terschelling en constateert dat er op Ameland al dertig jaar redelijk geruisloos en probleemloos gas wordt gewonnen.

Hij haalt Richard Kiewiet, opzichter van het Oerd van It Fryske Gea, voor de microfoon. Kiewiet meldt dat we nu nog in een fase zitten waarin er niet zoveel negatieve effecten zijn te zien. “Het valt tot nu toe wel mee.”

Onderzoeker Jan Paul van Soest noemt dat er wel van bodemdaling sprake is maar dat de daling van de wadplaten worden aangevuld met de stroming van de eb en vloed die weer zand aanvoeren.

Directeur VVV Ameland Cinto Prosperi zegt voor de radio dat de VVV niet zoveel verschil merkt in aantallen toeristen. Wel is er een verschil met Terschelling, wil Prosperi gezegd hebben, en dat is dat de installatie bij Ameland offshore staat. Op Terschelling is er sprake van een installatie op het eiland en dat brengt werkzaamheden met zich mee en aanleg van asfaltwegen in een natuurgebied. Dat is nadelig voor een eiland, zegt de VVV-directeur. Ameland heeft overigens een installatie op het eiland staan, op het Oerd, verscholen in de duinen. De verkeersbewegingen daar naar toe, bijvoorbeeld deze weken nu er onderhoud aan de put wordt verricht, gaan voornamelijk via het strand.

Van Soest vult nog aan dat plannen van bedrijven die willen boren vaak zijn aangepast na protesten van mensen en organisaties uit de buurt. Zo wordt er bijvoorbeeld niet op het wad geboord en gewonnen maar doet men dat vanaf het vasteland schuin naar beneden. “Je moet er met elkaar over spreken,” zegt Van Soest. “Terschelling moet goed onderhandelen.”  

⇒ beluister hier de reportage op Radio 1

⇒ lees hier meer over aardgaswinning in Nederland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *