Ameland kan zelf in drinkwater voorzien

NES – Ameland kan best zelf in haar drinkwater voorzien. Dat zegt Arjen Kok van Vitens tijdens de informatieavond van terreinbeheerders op Ameland. “Met de kennis van nu was die wadleiding er niet gekomen,“ stelt de geohydroloog.

Het eiland heeft haar eigen  kleine waterkringloop, met een grondwaterniveau in de duinen dat drie meter boven zeeniveau ligt. Onder de grondwaterlijn hangt een lens zoet water. Waar het zoete water zit en hoe diep de lens is, heeft Vitens in september vorig jaar laten onderzoeken met geofysische meetapparatuur. Er werd een soort MRI-scan van het eiland gemaakt. De uitkomsten van dat onderzoek laten zien dat de lens onder Ameland samen met hergebruikt water en opgevangen water dat nu nog door het Wetterskip wordt weggepompt om Ameland droog te houden, voldoende voorraad biedt voor de drinkwatervoorziening in de winter en ook in de zomer.

“We moeten op een slimme manier met het water omgaan. Er is water zat op het eiland,” aldus Kok.

In 1990 legde het waterleidingbedrijf de wadleiding naar Ameland aan. Sindsdien stroomt er water van pompstation Burgum naar het eiland. Slechts een derde van het gebruikte water komt uit de duinen; Vitens heeft er twee pompstations, een bij Buren en een bij Hollum. Een zelfvoorzienend eiland heeft voordelen boven water van het vaste land. Allereerst kan de leiding beschadigen, waardoor de drinkwatervoorziening in gevaar komt. Bovendien brengt water dat lang onderweg is voor het uit de kraan komt risico’s van bacteriële verontreiniging met zich mee. De wadleiding is nog niet afgeschreven, maar een nieuwe komt er waarschijnlijk niet. Hij is duur, het is technisch ingewikkeld en het verkrijgen van een nieuwe vergunning wordt een probleem.

Een zelfvoorzienend eiland past bij de Cradle tot Cradle Islands gedachte. Sinds 2009 neemt Vitens deel aan het Europese project Cradle to Cradle Islands, samen met onder meer de provincie Fryslân en de gemeente Ameland. 

>>> lees hier over het onderzoek

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *