Ameland heeft zijn beeldentuin

BALLUM – Beelden die na de Kunstmaand van 2006 op het eiland zijn achtergebleven vormen de kern van een beeldentuin op Ameland die tot de komende Kunstmaand het eiland zal sieren.
Het zijn de granieten kolossen van Erik Åkerlund, Jan Bergh en Doris Bengtsson uit Zweden die in de gemeentetuin en rond het VVV kantoor staan. De beelden die tijdens de kunstmaand in november in de tuin van het subtropische zwembad in Nes waren tentoongesteld hebben maanden in depot gestaan. De beeldentuin kost de gemeente € 3.800,–.
Op 26 februari kwamen de kunstenaars naar het eiland om hun beelden zelf naar de locatie begeleiden. De kolossen blijven op het eiland tot oktober 2007 en worden verscheept wanneer er nieuwe beelden uit Zweden worden gehaald voor de Kunstmaand 2007. De Kunstmaandorganisatie bespaart op die manier een keer vervoerskosten uit.
Gemeente Ameland had in 2005 ambities om een grote beeldentuin met beelden van Hein Mader in te richten. Ameland dacht een project in huis te halen met een nationale en internationale uitstraling dat vele bezoekers uit de buurt en van ver zou trekken. Ameland zou het domein van Hein Mader worden: al zijn beelden zouden exclusief naar Ameland verhuizen en hier tentoongesteld worden. Hein Mader zag een tuin en museum voor zich. Dit moest zeker drie en een halve ton gaan kosten. De gemeente wilde aanvankelijk 75.000 euro beschikbaar stellen. Dit plan strandde toen bleek dat Ameland een groot financieel tekort had.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *