Ameland heeft oefenpop

HOLLUM – Team Verzorging & Verpleging van Thuiszorg Het Friese Land werkgebied Ameland heeft in De Stelp een heel bijzondere gast in het midden: het is Frits, de oefenpop. Het thuiszorgteam op Ameland heeft de pop aan kunnen schaffen na een bijdrage van De Friesland Zorgverzekeraar. Voor het officiële overdrachtsmoment waren Carel Schotanus, klantadviseur van De Friesland Zorgverzekeraar en Judith Stouten naar Ameland gekomen om de oefenpop over te dragen aan Remco Visser, coördinerend verpleegkundige. Stouten is aanwezig namens de sponsorcommissie van de Friesland en zij beoordeelde mede de aanvraag die Visser in maart dit jaar deed.

De pop wordt gebruikt voor scholing van het verzorgende en verplegende personeel van de thuiszorg op Ameland. De medewerkers hoeven nu niet meer naar Leeuwarden voor hun noodzakelijke trainingen en deskundigheidsbevordering en dat scheelt een hoop tijd.

Op Ameland werken 42 mensen in de thuiszorg, in de verzorging, verpleging en in de huishoudelijke dienst. De verzorgenden en verplegenden moeten eens in de vijf jaar getoetst worden op hun vaardigheden. Tot nu toe vond die in Leeuwarden plaats. Remco Visser kwam op het idee om het beoordelingsmoment op Ameland te doen. Drie Amelanders zijn daarvoor opgeleid, zodat er alleen enkele voorzieningen moesten worden geregeld. Margrete Stern, Monique de Boer en Remco Visser zelf zijn gecertificeerde trainers. De Friesland Zorgverzekeraar zag de voordelen van training en toetsing op het eiland en sponsorde een beamer met scherm en een Training-Doll, een heel bijzondere pop waarop allerlei handelingen geoefend kunnen worden, waar vrijwilligers zich liever niet voor lenen. De pop heeft op armen, benen en heup injectie simulatoren om prikken te oefenen. Inbrengen van infuus en sonde voor sondevoeding is mogelijk en er kan een katheter ingebracht worden. Stomaverzorging, zuurstoftoediening en mond- en gebitsverzorging: het kan allemaal op Frits worden geoefend zonder dat hij “au” roept of tegenstribbelt.

De pop is speciaal en erg kostbaar en in totaal draagt de zorgverzekeraar 3400 euro bij. “Wij zijn heel blij met De Friesland,” zegt Visser over de zorgverzekeraar die hij “cliëntgericht” noemt. Frits zal de toetsingen en trainingen lijdzaam ondergaan. Hij voelt geen prik en heeft geen last van een katheter, maar het kan wel allemaal op hem geoefend worden en daarmee zal hij een nuttige plaats innemen in het trainingprogramma van de thuiszorg.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *