Ameland goedkoopste gemeente Friesland

HOLLUM – Gemeente Ameland is de goedkoopste gemeente van de provincie Frisland als het gaat om de gemeentelijke belastingen. Amelanders zijn gemiddeld 580 euro kwijt aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Het Waddeneiland staat daarmee in de top tien van goedkoopste gemeenten van Nederland. Dat schrijft de Leeuwarder Courant vandaag op haar website.

Inwoners van de gemeente Leeuwarderadeel, Stiens en omstreken, hebben de hoogste woonlasten. Zij betalen jaarlijks gemiddeld 879 euro aan de gemeente. Het landelijke gemiddelde is 716 euro per jaar. Blaricum is met 1198 euro de duurste gemeente.

Harlingen is ook een van de goedkopere gemeenten. De Ouwe Seunen betalen 601 per jaar aan lasten. De Terschellingers betalen 651, de Vlielanders 657 en op Schier bedragen de gemeentelijke belastingen gemiddeld 867 euro.

De gemeentelijke belastingen beslaan gemiddeld 11 procent van de totale inkomsten van gemeenten. Het leeuwendeel van de baten ontvangen gemeenten als algemene uitkering van het Rijk.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *