Ameland en Westers praten weer over wellness

BALLUM – Het was de eerste keer dat burgemeester Gerard van Klaveren de voorzittershamer hanteerde tijdens een raadsvergadering op Ameland. Hij deed het met ferme hand. “Het zal even wennen zijn,” zei de burgemeester nog. Van Klaveren loodste de raad strak door de 16 agendapunten.

Een van de eerste punten waar een vraag over kwam betreft het wellness project van Westers en Kontour. Het is een van de vier dossiers waar het college voortvarend mee aan de slag wil. De andere drie gaan over De Stelp, bouwen van woningen en de veerverbinding.

De advocaat van Kontour en Westers had voor het zomerreces een positief antwoord op het bestemmingsplan rond voormalig subtropisch zwembad Aqua Plaza willen hebben. Dat er vlak na de gemeenteraadsverkiezingen negatief werd besloten over de bestemming van het gebied waar al zo lang zulke mooie tekeningen van een wellness centrum met hotelfunctie circuleren, vindt de advocaat op z’n minst verdacht. Het was na de verkiezingen, maar de ‘oude’ raad zat nog in de raadszaal. De huidige raad had wellicht positiever tegen de plannen aangekeken, meent Blokvoort Advocaten. Rudolf Teuben, eind maart nog raadslid voor Ameland’82, stelde destijds voor het onderwerp te verdagen naar een vergadering van de nieuwe raad, maar daar koos de meerderheid niet voor.

De gemeente stelt dat het niet aan initiatiefnemers (Kontour en Westers) is om een wijziging van een bestemmingsplan in gang te zetten. Dat is aan de gemeenteraad en die besloot in oktober 2016 al dat de beheersverordening Strandweg Nes blijft zoals die is. Kontour en Westers hebben een aangepaste versie nodig om hun wellness- en hotelplannen op de plek van het vervallen zwembad te kunnen realiseren.

Nu gaat eerst de raad per fractie om tafel over de voors en tegens van het project. Daarna volgt een gesprek met Kontour en Westers. Afgelopen maand heeft er een korte kennismaking plaatsgevonden tussen het nieuwe college en de aanvragers waarin het college deze procedure heeft uitgelegd aan de aanvragers. Het project is nog niet van tafel. In oktober praat de raad verder.

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *