Ameland en Oekraïne 

BALLUM – Gemeente Ameland leeft intens mee met iedereen die getroffen is door de oorlogssituatie in Oekraïne. Dat schrijft de gemeente vanavond op haar website. Op zaterdag 5 maart kleurt Ameland wit voor vrede in Oekraïne. Ook het gemeentehuis en de kerkentorens van de gemeente doen mee aan deze actie. Daarnaast is de gemeente in overleg met Veiligheidsregio Fryslân om te kijken op welke wijze er voor een langere periode vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden.

Veiligheidsregio Fryslân moet op korte termijn duizend mensen in Friesland onderbrengen en op iets langere termijn nog eens duizend. Alle gemeenten in Friesland, ook de gemeente Ameland, zijn gevraagd om na te gaan of ze bij kunnen dragen. Scenario’s worden uitgewerkt en mogelijke opvanglocaties worden geïnventariseerd. 

De gemeente waardeert particuliere initiatieven voor opvang van Oekraïners zeer, maar gemeente Ameland wil graag de regie over het aantal mensen dat op het eiland wordt opgevangen. Opvang zal mogelijk voor meerdere maanden nodig zijn. Deze mensen hebben, naast de primaire levensbehoeften, begeleiding nodig en daarnaast zijn voorzieningen als scholen en gezondheidszorg op een eiland beperkt.  

Mocht u een initiatief door willen geven aan de gemeente, dan kunt u mailen naar info@ameland.nl.

De gemeente verwacht dat er in de loop van volgende week meer duidelijkheid is over wat de vragen aan onze gemeente precies zijn en over wat Ameland kan bieden. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *