Ameland en Deense Fanø vrienden

BALLUM – Ameland wil een stedenband aangaan met het Deense Waddeneiland Fanø. De stedenband, het aangaan daarvan wordt ‘twinning’ genoemd, is formeel na ondertekening van een intentieverklaring. De raad beslist 30 november of de Amelander handtekening wordt gezet.

De verbintenis zou voor beide gemeenten voordelig moeten uitpakken. Ameland heeft het eerste voordeel uit de contacten met het Deense eiland al te pakken, meent burgemeester Albert de Hoop. Fanø liep voorop om bij een Deense gemeentelijke herindeling als eiland een zelfstandige gemeente te blijven. Tijdens de ontwikkeling van de samenwerking tussen de Nederlandse Waddeneilanden heeft Ameland veel gehad aan de ervaring van Fanø.
De band tussen de beide eilanden kan leiden tot gezamenlijke activiteiten op het gebied van onderwijs, kunst en duurzaamheid en er kan personeel worden uitgewisseld. De Hoop denkt ook voordeel te halen uit Brussel. Via twinning is de toegang tot Europese subsidies makkelijker.

Raadslid Piet IJnsen meent dat je net zo goed zakelijke overeenkomsten kunt sluiten. Daar heb je geen stedenband voor nodig. De Hoop pleit juist voor de vriendschapsband omdat vriendschap meer is dan een zakelijke overeenkomst, het is een sociale overeenkomst. De Hoop verwacht dat de beide eilanden wel wat met elkaar hebben en dat de eilanders gaan zeggen: “Dit zijn mensen waar we graag vrienden mee willen zijn.”
Voor de vriendschapsband met Fanø heeft Ameland nog geen geld uitgetrokken. Dat gebeurt pas wanneer er projecten op tafel komen of wanneer de raad een keer op bezoek gaat naar haar vrienden in Denemarken.

>>> lees hier 26-11-09 Fanø vriend van Ameland

>>> de website van  Fanø staat op de Links-pagina onder de F van Vriend

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *