Ameland duurzaamste van Friesland

TILBURG – Ameland is de duurzaamste gemeente van de provincie Friesland. Op nummer 2 staat buureiland Schiermonikoog en op nummer 3 verre buur Vlieland. Noardeast-Fryslân is beduidend minder duurzaam. De gemeente van Holwerd en Dokkum eindigt als laatste van de provincie.

Telos (Tilburg University) onderzocht de Nederlandse gemeenten op hun duurzaamheidsprestaties en geeft met de ‘Nationale Monitor Duurzame Gemeenten 2019’ een cijfer aan de gemeenten. Om de duurzaamheid te meten ontwikkelde Telos een wetenschappelijk gefundeerd meetinstrument, waarbij gekeken werd naar de samenhang in ontwikkeling van de 3 p’s: people, planet en profit (mens, milieu en winst). Telos werkte met 132 indicatoren om de duurzaamheidsscore te kunnen berekenen.

Ameland scoorde het hoogst van alle Friese gemeenten op ‘people’ en ‘planet’. De gemeente Leeuwarden won het op ‘profit’.

Kijkend naar heel Nederland, eindigt Ameland op de zesde plek.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *