Ameland doet mee aan boerenprotest

HOLLUM – Enorme trekkers en kleine trekkertjes, 23 in getal, reden in colonne langs en door de vier dorpen van Ameland. De boeren van het eiland en hun sympathisanten gingen de weg op om steun te betuigen aan hun collega’s die in Den Haag en Bilthoven protesteerden tegen het stikstofbeleid. De voorste trekker droeg het bord: “Mensen aan de kant, hier de boeren van Ameland.” Een andere boer had “Boeren waarderen, niet afserveren” op een groot bord geschilderd en op een derde stond het waarom van de actie: “Boeren in strijd tegen het landbouwbeleid.”

De stoet begon om 15.00 uur op het Verdekspad in Nes en ging via Buren, Nes en Ballum naar Hollum. Eindpunt was pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren. Daar nuttigden de trekker chauffeurs en hun bijrijders een hete bak koffie of warme chocolademelk om weer een beetje op te warmen na de koude rit.

Het was een mooie rit geweest met in alle dorpen veel volk langs de kant van de weg, waarvan velen de duim omhoog staken. Ze staken daarmee de boeren een hart onder de riem.

Gemeente Ameland en de politie waren op de hoogte van de Amelander actie. Een politieauto met twee dienders hield een oogje in het zeil.

Twee Amelander trekkers reden niet mee. Zij hadden de oversteek gemaakt naar het vasteland en reden met de grote groep boeren mee. De een naar Leeuwarden, want ook daar werd vandaag weer geprotesteerd. De tweede Amelander trekker reed door naar Den Haag.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *