Ameland daalt langer en dieper

DEN HAAG – Het Ministerie van EZ heeft een reeks onderzoeksrapporten over het aanvullende onderzoek naar bodemdaling als gevolg van aardgaswinning openbaar gemaakt. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft over deze rapportage gerapporteerd.

De NAM heeft onderzoek gedaan naar de bodemdaling en nu blijken de resultaten bij Ameland tegen te vallen. De bodemdaling gaat langer én verder door dan verwacht. Ook als men vandaag zou stoppen, dan zal de bodem nog door blijven dalen. De cijfers aar de  NAM in het verleden van uit ging blijken niet te kloppen. De Nam denkt dat de uitkomsten niet alleen te maken hebben met gaswinning maar samenhangen met allerlei andere factoren. Daarom wil de NAM opnieuw een aanvullend onderzoek uitvoeren.

Het Staatstoezicht op de Mijnen is onder de indruk van de gedegenheid en het hoge wetenschappelijke karakter van de rapportage en stelt de NAM in de gelegenheid om dit aanvullende onderzoek op te pakken en daarvoor met een werkplan te komen. De NAM krijgt maanden de tijd voor het maken van de opzet van dit aanvullende onderzoek en de resultaten ervan hoeven pas in de loop van 2017 bekend te zijn.

Dat betekent dat in de tussentijd de NAM door kan gaan met wat het doet, zonder dat duidelijk is wat de werkelijke effecten op het eiland, de Waddenzee en de kustzone  zijn.

⇒ lees hier het stuk Studie naar het tijdsafhankelijke gedrag van diepe bodemdaling in de Waddenzee

⇒ link naar de rapporten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *