‘Ameland, ander land’ in nieuw jasje

LEEUWARDEN – Het is net een stukje buitenland in eigen land… ander land. Dat is dan ook de toepasselijke titel van de eerste complete reisgids over Ameland die in 2008 verscheen en dit seizoen alweer z’n derde druk beleeft. De herdruk van ‘Ameland, ander land’ is een volledig herziene uitgave, waar de kleur en ’t enthousiasme van de makers vanaf spatten. Een uitgave met veel extra’s: nieuwe weetjes, foto’s en verhalen over je favoriete eiland.

Het 144 pagina’s tellende boekwerkje onderging een complete metamorfose; zelfs de cover is in een fleurig nieuw jasje gestoken. ‘Ameland, ander land’ neemt de lezer mee op ontdekkingsreis over een bijzonder lapje grond in de Waddenzee. Kriskras door de vier dorpen Nes, Buren, Ballum en Hollum. Langs ongebaande paden voor de liefhebbers van duindwalen en strandbanjeren. Dwars door de tijd met het roemrijke verleden van walvisvaarders en reddingwerkers op volle zee.

De fleurige vormgeving is opnieuw het werk van Reclame- en Marketingbureau FennArt uit Steenwijk. Ook auteurs en Amelandfans Roelof Tienkamp en Jolanda de Kruyf doen met zichtbaar veel plezier een boekje open over de boeiende eilandcultuur (met z’n eigen volkslied, taal, wapen en vlag), de liefdevolle band tussen Amelanders en hun paarden, een kalenderjaar vol feesten en festivals en de geheimen van het strandjutten. Het resultaat is een veelzijdig lees- en kijkboek vol feiten, foto’s en interviews met Amelanders. De reisgids biedt gasten een aardig kijkje ‘in de keuken’ van een inspirerend eiland: duurzaam, kunstzinnig, sportief, vindingrijk, heldhaftig, van nature waardevol.

In deze derde, herziene druk o.a. extra aandacht voor Ameland in oorlogstijd (in de duinen liggen nog de restanten van bunkers verscholen) en het unieke ‘groene strand’ van Ballum. Maar ook tradities en feesten in woord en beeld, delicatessen van eigen bodem, vier unieke strandpaviljoens en een rondleiding op papier door de twee nieuwste, hypermoderne musea die Ameland rijk is. Het Natuurcentrum (Nes) en het Maritiem Centrum (Hollum). Uiteraard voorzien van algemene informatie (hulpdiensten, slimme adressen, nuttige websites) en ‘vakantieactie’ van a tot z: van brandingraften tot wadlopen, van golfen tot zweefvliegen.

‘Ameland, ander land’ is op diverse verkooppunten op het eiland verkrijgbaar, maar ook in de rest van Nederland in elke boekhandel te koop of te bestellen. De reisgids (een uitgave van Friese Pers Boekerij/Noordboek) kost 15 euro, ISBN 9789033007774.

>>> kijk hier voor meer boeken over Ameland en de wadden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *