Ameland aan de pomp

BALLUM – Twee enorme pompen met elk een capaciteit van 3000m3 water per uur pompen sinds vanochtend vroeg het overtollige water uit de polder Hollum-Ballum over de dijk naar het wad.

Het peil in de polder was afgelopen dagen oplopend, verklaart Johan Brouwer van Wetterskip Fryslân de maatregel. Het water stond al 92 cm boven NAP en dat betekent dat spuien op de reguliere manier niet meer kan. Daarvoor staat het water in het wad te hoog. “We kunnen de komende tijen niet spuien,” legt Brouwer uit. Zonder maatregelen lopen de landerijen bij Hollum en Ballum onder water. De polder van Nes-Buren heeft meer opvangcapaciteit, daar kan het Waterschap het langer uitzingen met de bestaande spuivoorzingen.

Vannacht stelde Wetterskip met loonbedrijf Nagtegaal de pompen op  bij het Skutehon achter Ballum. De twee pompen 6000m3 water per uur over de dijk naar het wad. Brouwer verwacht dat de pompen een dag of twee-drie blijven werken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *