Ambrosia niet welkom op Ameland

BALLUM – De ambrosiaplant is op Ameland niet welkom. In 2011 startte de Gemeente Ameland een campagne om plantjes ambrosia te wieden en daarmee te voorkomen dat de plant zich definitief op het eiland vestigt. De plant moet met wortel en tak worden uitgerukt en in de grijze container worden gegooid. Vooral niet in de groene bak, want daar kunnen zaadjes van de plant een voedingsbodem treffen. Drie jaar geleden was er een algemene oproep, speciaal voor mensen die er gevoelig voor zijn (hooikoortsklachten), is het goed om ambrosiaplanten te verwijderen.

Op dit moment zijn er op Ameland geen aanwijzingen dat er ambrosia (op gemeentelijke terreinen) aanwezig is of dat het nodig is om particuliere grondeigenaren aan te sporen planten te verwijderen.

Landelijk wordt er deze dagen wel weer aan de bel getrokken. De plant rukt in Nederland op en vanwege zijn late bloei en allergene pollen verlengt hij het hooikoortsseizoen. Voor heel Nederland geldt dat de plant verwijderd moet worden. Er zijn zelfs speciale apps ontwikkeld om de plant te kunnen herkennen.

lees hier meer over deze exoot

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *